Pulsoximetrul este un dispozitiv medical noninvaziv, nedureros, prin care se poate testa şi măsură nivelul saturaţiei de oxigen din organism. Cu alte cuvinte, din marea varietate de dispozitive medicale disponibile pe piaţă la momentul actual, pulsoximetrul este cel care măsoară nivelul oxigenului din sânge, detectând cele mai mici modificări în ceea ce priveşte eficiența transportului de oxigen de la inima la extremităţi, la mâini şi la picioare. Acest dispozitiv este folosit în spitale, centre medicale, în săli de urgenţă, se ataşează de un deget de regulă şi este extrem de util.
Utilitatea unui pulsoximetru
Scopul oximetriei este foarte bine definit de către medicină. Acesta face referire la verificarea modului în care inima pompează oxigen către restul corpului şi poate fi folosită pentru a monitoriza starea de sănătate a oricărui pacient ce suferă de o afecţiune care îi afectează nivelul de oxigen din sânge, mai ales cât timp se afla în spital sau într-un centru medical de recuperare.
Astfel, un pulsoximetru se va dovedi extrem de util în cazul în care pacienţii suferă de astm, pneumonie, de cancer pulmonar sau anemie, de insuficientă cardiacă, pentru cei ce au trecut printr-un infarct sau chiar pentru cei ce au defecte congenitale cardiace. Pulsoximetrul este folosit de regulă pentru a:
- evalua cât de bine funcţionează un tratament pentru plămâni propus de medic;
- determina dacă pacientul are nevoie de asistentă în respiraţie;
- evalua eficienta unui ventilator;
- monitoriza nivelul oxigenului chiar în timpul sau după o intervenţie chirurgicală ce necesită sedare;
- determina eficienta terapiei cu oxigen în cazul unui tratament;
- evalua abilitatea unei persoane de a tolera un anumit nivel al activităţii fizice;
- evalua existenţa apneei în somn.
Când sunt motive de îngrijorare în cazul rezultatelor pulsoximetrului?
Cele mai citite articole
Folosirea unui pulsoximetru este cât se poate de eficientă atât pentru monitorizarea sănătăţii, cât şi pentru adoptarea unui tratament corect şi corespunzător afecţiunii sau modificărilor corpului. Numărul optim de respiraţii pe minut, temperatura corporală şi nivelul saturaţiei din sânge se monitorizează în mod constant. De aceea, un parametru ce poate indică o eventuală evoluţie nefavorabilă este numărul de respiraţii pe minut.
Această frecvenţă respiratorie care este cuantificabila se asociază cu scăderea de saturaţie a oxigenului, ce poate fi măsurată cu un pulsoximetru, aparatul ce se prinde de deget şi măsoară cu mare precizie acest nivel.
Aparatele de tip pulsoximetru sunt extrem de utile, fiind necesar să se lase timp de câteva zeci de secunde pentru a se stabiliza, astfel încât să se observe valoarea reală a saturatiei. Pulsoximetrul are de regulă un senzor ce monitorizează valoarea oxigenului cu care este încărcată hemoglobină.
Pulsoximetrul modern poate trimite rapoarte de analiză şi de diagnostic prin e-mail sau prin alte aplicaţii. Acesta poate fi folosit atât pe timp de zi, cât şi noaptea, mai ales în cazul în care se verifică apneea în somn.