Cand iti poate fi utila evaluarea imobiliara?

Autor: Vornisa Diana

Valoarea reala a unui imobil poate fi determinata doar prin procese de evaluare imobiliara facute de profesionisti. Valoarea imobilelor poate sa creasca sau sa scada in mod repetat, si pentru a fi determinata cu precizie se impune parerea unui expert. Indiferent daca este vorba despre garsoniere, apartamente, case cu terenuri sau cladiri comerciale, trebuie sa fie cunoscuta foarte bine valoarea lor, care va fi influentata de mai multi factori foarte importanti.

Evaluare imobiliara – cand sunt solicitate serviciile evaluatorului?

Conform specialistilor, situatiile sunt diferite in functie de caz. Chiar daca sunt foarte des intalnite momentele in care sunt vandute sau transferate unele proprietati sunt si spete mai complexe care pot aparea. Un exemplu este situatia in care sunt contractate creditele ipotecare in care se ofera drept garantie un bun imobiliar. Exproprierile sunt un alt exemplu concludent, la fel si despagubirile, inventarierile sau partajele si alte cazuri similare, ceva mai delicate decat simpla vanzare sau inchiriere.

Cat costa serviciile de evaluare?

Sunt mai multi factori care influenteaza pretul pentru evaluare imobiliara. Printre acesti factori se regasesc:

  • Tipul de activ imobiliar;
  • Urgenta lucrarii;
  • Complexitatea lucrarii;
  • Scopul evaluarii;

In general, lucrarile care au un grad redus de complexitate sunt mult mai accesibile ca si pret, pentru ca nu apare nevoia de a evalua spatii ample, care vor implica mult timp pentru evaluare.

Tarifele cresc atunci cand si timpul investit este mai mare, cum se intampla in cazul evaluarii unei vile care are si teren aferent. In cazul acesta, raportul de evaluare final se va intocmi intr-o perioada mult mai lunga si implica costuri mai ridicate.

Totul va incepe cu o solicitare din partea clientului care necesita serviciile pe care evaluatorul le presteaza. Oferta expertilor este prezentata ulterior, dupa prima inspectie a imobilului in discutie, fie ca vorbim despre casele cu teren, garsoniere, apartamente sau spatii comerciale.

Dupa ce evaluatorul si clientul ajung la o intelegere, se va incheia in primul rand contractul de evaluare. La urmatorul pas, clientul pune la dispozitie expertului toata documentatia aferenta pentru imobilul in discutie. Actul de proprietate, documentatia cadastrala, planurile imobilului, autorizatiile de constructie si alte acte similare de care va avea nevoie evaluatorul si pe care el le cere pentru a face raportul complet de evaluare.

Expertul va trece la pasul urmator, reprezentat de verificari specifice care trebuie sa fie efectuate atat la interior cat si la exterior, si va analiza toate aspectele care determina rezultatul final din evaluare.

Pentru evaluarile corecte ale imobilelor serviciile unui expert evaluator sunt de o foarte mare importanta. Un proprietar nu are cum sa realizeze evaluari pe cont propriu deoarece expertul are cunostintele actualizate pentru situatia existenta pe piata in prezent.

Cu ajutorul calculelor si metodelor specifice implicate in procesul de evaluare, expertul va face un raport care va fi oferit in final clientului. In cazul in care clientul vrea ca evaluarea sa fie una corecta este bine ca expertul contactat sa fie aurozat ANEVAR pentru a putea fi credibil.

ARTICOLE RELEVANTE