Te-ai intrebat vreodata care este diferenta dintre un depozit bancar si un cont de economii? Ambele optiuni sunt printre cele mai comune si frecvent utilizate servicii bancare financiare, majoritatea oamenilor folosindu-le pentru a-si gestiona banii intr-un mod eficient.
Cu toate acestea, pentru cei care abia acum incep sa-si bugeteze veniturile si sa devina persoane independente din punct de vedere financiar, termenii bancari pot parea dificil de inteles.
Nu-ti face griji. In acest sens, ti-am pregatit un articol explicativ despre diferenta dintre un depozit bancar si un cont de economii.
Ce este un depozit bancar?
Depozitul bancar este cunoscut ca fiind un produs bancar clasic de economisire prin care, la suma de bani economisita se adauga o dobanda. Pentru a se primi dobanda, depozitul trebuie sa ramana constituit pe intreaga perioada pe care a fost constituit. De obicei, depozitele bancare sunt folosite de persoanele care dispun de o suma mai mare de bani si pe care o pot tine intr-un depozit pentru o perioada prestabilita de timp. Perioada depinde foarte mult de obiectivele financiare ale fiecarei persoane.
Fiecare persoana are acces la sumele din depozitul bancar inainte de incheierea perioadei scadente, dar acest lucru inseamna, de cele mai multe ori, pierderea dobanzii acumulate pana la momentul respectiv.
Ce este un cont de economii?
Contul de economii este un produs bancar destinat economisirii, sub forma unui cont curent cu dobanda majorata. Produsul ofera utilizatorilor atat posibilitatea obtinerii unor nivele superioare de dobanda comparativ cu cele oferite pentru contul curent, cat si accesul rapid la sumele economisite, fara restrictii..
Majoritatea oamenilor folosesc acest cont pentru a economisi o suma de bani pentru indeplinirea anumitor planuri viitoare. Motivele de economisire sunt nenumarate, de la vacante la achizitia unui autovehicul, dar este indiscutabil faptul ca deschiderea unui cont de economii iti poate aduce multe beneficii.
Atat depozitele bancare, cat si conturile de economii sunt asigurate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. In cazul unor fraude sau alte incidente neplacute, sumele de bani din conturi revin in proprietatea utilizatorilor in siguranta.
Diferenta dintre un depozit bancar si un cont de economii
In cazul depozitelor bancare, exista mai multe tipuri in functie de mai multi factori. Mai jos sunt metionati doi dintre acesti factori:
- In functie de modalitatea de plata a dobanzii: la scadenta depozitului sau lunar;
- In functie de optiunile la scadenta: depozite bancare cu prelungire automata (cu sau fara capitalizarea dobanzii), fara prelungire automata, cu lichidare;
Pentru persoanele care-si doresc sa pastreze o suma de bani pe termen lung, se recomanda alegerea unui depozit bancar cu prelungire automata cu capitalizarea dobanzii si cu dobanda fixa. Pentru pastrarea banilor pe termen scurt, depozitul bancar constituit pe maturitati mici fara prelungire automata este varianta potrivita.
In cazul conturilor de economii, modul de functionare este simplu.
Asa cum am mentionat anterior, retragerea banilor dintr-un depozit bancar inainte de data scadenta are ca si consecinta pierderea dobanzii acumulata pana in momentul respectiv.
In schimb, din contul de economii de la OTP Bank, poti retrage banii oricand doresti si vei primi in continuare dobanda calculata pentru suma existenta in cont. Astfel, accesand un cont de economii ai mai multa libertate si flexibilitate in utilizarea banilor fata de un depozit bancar.