Criza sanitară globală a avut un impact major asupra multor economii, fiind afectate industrii solide până în acel moment, ceea ce a avut efecte negative pe piața muncii. Domeniul jocurilor de noroc (iGaming) se află pe o pantă ascendentă începând din anul 2010, înregistrând rezultate uimitoare la nivel de încasări și număr de jucători (1.6 miliarde de persoane – 26% din populația Globului).
Numai că, în timpul crizei sanitare, stabilimentele terestre cu jocuri de noroc s-au supus regulilor impuse de autorități, iar destinațiile cunoscute pentru acest tip de distracție, precum Las Vegas, Macau sau Atlantic City au avut parte de o scădere dramatică a încasărilor. Cu toate acestea, sectorul online al jocurilor de iGaming, unde sunt oferite multiple bonusuri, precum rotiri gratuite fără depunere, au beneficiat de o creștere spectaculoasă a numărului de jucători în perioada crizei sanitare.
Sectorul de iGaming online – salvatoarea industriei jocurilor de noroc?
România a raportat o creștere masivă a numărului de noi jucători înregistrați pe platformele online cu jocuri de noroc, esports și pariuri pe sporturile obișnuite și virtuale, de până la 90%. Trebuie remarcat faptul că în timpul crizei sanitare, comportamentul a 79% dintre jucătorii de iGaming nu s-a modificat, aceștia continuând să joace la nivelul obișnuit.
Aproximativ 11% dintre aceștia au jucat mai puțin, în timp ce 9% au plasat mize mult mai des decât o făceau în mod obișnuit, având la dispoziție varianta platformelor online. În Europa, de exemplu, după ce în 2019 erau înregistrate venituri de peste 100 de miliarde de Euro, anul 2020 a marcat o scădere a încasărilor până la 81 miliarde de Euro, valoare care a rămas aproape constanța și în 2021 (87 miliarde de Euro).
Însă, anul 2022 a venit cu încasări mai mari decât în 2019 (aproximativ 110 miliarde de Euro), acesta fiind un semnal pozitiv că piața de iGaming își revine după criza sanitară. De altfel, la nivel global, după ce în 2021 au fost înregistrate încasări de 61.5 miliarde de dolari din jocurile online pentru anii următori (până în 2026) se preconizează creșteri cuprinse între 114 și 156 miliarde de dolari pentru acest sector al jocurilor de noroc.
Continuă criza pe piața cazinourilor offline în perioada post-pandemie?
În 2022, situația de pe piața jocurilor de iGaming din anumite zone ale lumii, așa cum este Macau, nu pare să se fi îmbunătățit. După ce în 2021, cazinourile terestre din această regiune au generat venituri de peste 87.6 miliarde de dolari, noile manifestări ale crizei sanitare din 2022 amenință din nou zona jocurilor de noroc.
Zona Nevada a raportat câștiguri de peste 13.4 miliarde de dolari în 2021, iar SUA au raportat încasări de aproximativ 53.03 miliarde de dolari în toate regiunile în care jocurile de noroc sunt legalizate. Las Vegas-ul și celelalte zone din SUA în care jocurile de noroc sunt legale vor continuă să crească în 2022, dat fiind faptul că nu mai sunt restricții impuse pe fondul crizei sanitare.
Pentru regiunea Europei, se preconizează încasări ridicate din jocurile de iGaming de peste 39 de miliarde de Euro, în timp ce cazinourile și agențiile de pariuri sportive terestre vor obține venituri în cuantum de 70.5 miliarde de Euro. Cu toate acestea, spectrul revenirii crizei sanitare continuă să planeze asupra unora dintre statele recunoscute pentru politica favorabilă jocurilor de noroc, ceea ce poate conduce la noi scăderi ale încasărilor din acest tip de jocuri în viitor.
România, criza sanitară și jocurile de iGaming
Românii se împart în două categorii atunci când vine vorba de jocurile de noroc – cei care vor să facă bani din aceste jocuri (49%) și cei care le privesc ca pe o sursă de divertisment (46%). Creșterea masivă a numărului de jucători online (90%) în perioada crizei sanitare nu înseamnă că numărul acestora s-a modificat peste noapte, ci pur și simplu jucătorii din cazinourile offline au ales să se mute pe platformele online.
Însă, este de aștept ca o parte dintre aceștia să continue să joace în mediul digital, dat fiind faptul că beneficiile oferite de aceste platforme sunt mult mai numeroase decât în stabilimentele offline, iar aceste includ inclusiv avantaje legate de gestionarea în timpul crizei sanitare a jocurilor de noroc.