Ce masuri anticriza spun guvernantii bulgari ca iau

Autor: Ziarul Top

Nu numai vecinatatea geografica, dar si situatiile birocratice, financiare si structurale similare ale Romaniei si Bulgariei, precum si stadiile comunitare prin care cele doua tari au trecut simultan sau, brat la brat, ne determina sa ne comparam mereu cu statul de la sud.

In timp ce bulgarii organizau alegerile parlamentare, ce au avut loc pe 5 iulie 2009, noi eram abia la jumatatea anului de campanie electorala, dintre alegerile generale si cele prezidentiale. „Inainte de alegeri, fostii guvernanti spuneau ca nu e criza, ca totul e bine si ca e doar o situatie internationala, astfel incat dupa alegeri a trebuit sa facem fata multor probleme pentru ca realitatea era alta”, a explicat ministrul finantelor din Bulgaria, Simeon Djankov (foto), in cadrul Forumului Financiar 2010.

Cele mai citite articole

Acesta a spus ca reducerea cheltuielilor publice trebuie facuta imediat, iar daca se constientizeaza faptul ca se impune, atunci nu trebuie amanat momentul. „Noi am operat o reducere a cheltuielilor publice cu 15% inca din iulie, imediat dupa alegeri, apoi alta de 10% in ianuarie anul acesta si inca una de 14% in aceasta perioada, ultima numai pentru anumite sectoare, pentru ca nu ne permiteam sa aplicam si masura asta la categorii cheie, precum politistii sau altele”, a mai spus Djankov pentru BaniiNostri.ro.

Acesta admite faptul ca si Bulgaria a fost pusa in situatia, fie de a reduce salariile, fie de a creste taxele. Momentan s-a optat doar pentru prima, o parte dintre contributii fiind chiar reduse, cum ar fi asigurarile sociale cu 2%, potrivit finantistului bulgar.

Recent, parlamentarii bulgari au hotarat sa vanda masinile de lux vechi, pentru a caror intretinere se cheltuia foarte mult. Odata scoase din uz, acestia vor merge la serviciu cu masinile personale.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE