Cel mai recent model de smartphone lansat de Apple, iPhone 13 (în diversele sale variante – iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max), nu este deloc un dispozitiv ieftin. Chiar și modelele mai vechi, cum ar fi iPhone 11 și iPhone SE, sunt încă destul de scumpe atunci când sunt achiziționate noi.
Deci, ce faci dacă ești în căutarea unui iPhone dar nu vrei să cheltuiești o avere pe un telefon nou? Ei bine, cea mai bună metodă este să cumperi un model recondiționat.
Dacă ești dispus să cumperi un iPhone recondiționat sau unul la mâna a doua, vei putea economisi niște bani frumoși. Dacă știi unde să cauți, poți găsi un iPhone ca nou la un preț mult mai mic decât cel din magazin. De exemplu, dacă ești interesat de iPhone X recondiționate, poți găsi unul în stare excelentă începând de la 1.599 lei.
În primul rând, trebuie să înțelegi că un telefon recondiționat nu este același lucru cu un telefon second hand obișnuit. Chiar dacă amândouă au avut probabil un alt proprietar în trecut, telefonul recondiționat a fost verificat de un profesionist și, dacă a fost cazul, au fost înlocuite piesele defecte. Nu același lucru se poate spune despre un telefon la mâna a doua (second hand) obișnuit, care poate fi cumpărat de la un necunoscut de pe un site de specialitate sau chiar de la un prieten.
De asemenea, în funcție de aspectul lui (zgârieturi, fisuri etc), un telefon recondiționat poate fi evaluat la clasa A+, A, B, C; clasa A însemnând un telefon recondiționat în stare excepțională, care arată și funcționează ca unul nou, de parcă abia a fost scos din cutie.
Sfaturi pentru cumpărarea unui iPhone recondiționat sau second hand:
Este important să cunoaști pericolele asociate cu achiziționarea unui iPhone la mâna a doua înainte de a da banii pe unul. Cea mai comună înșelătorie este cumpărarea unui telefon furat. Nu numai că este o infracțiune să cumperi un telefon furat, dar ai putea avea parte și de blocarea telefonului mai târziu. Există mai multe modalități de a te asigura că faci o investiție sigură.
Citeste si: Localizare telefon pierdut – ghid complet
1. Solicită o chitanță originală sau o dovadă de cumpărare
Documentația telefonului este o modalitate bună de a determina dacă vânzătorul este autentic. Indiferent dacă vânzătorul a cumpărat iPhone-ul de la Apple sau de la un vânzător terță parte, ar trebui să aibă chitanța originală, chiar dacă este în format electronic. Documentația oficială ajută la cererile de garanție, dar te va asigura și că iPhone-ul este autentic.
2. Verifică numărul IMEI
Un IMEI este un număr unic care identifică orice telefon din lume. Dacă este furat, IMEI-ul va fi raportat operatorului și va fi blocat. Aceasta înseamnă că SIM-ul tău nu va funcționa cu un telefon blocat, așa că vei dori să verifici numărul IMEI pe iPhoneox.com pentru a vedea dacă a fost raportat ca pierdut sau furat.
3. Verifică politica de returnare a vânzătorului
Unii vânzători oferă o politică de returnare și garanție, care îți vor da un plus de liniște sufletească. Acești vânzători sunt adesea mari revânzători care au o marcă sau un magazin consacrat. Nu vei găsi vânzători privați care să ofere o politică de returnare, deoarece nu există legi referitoare la vânzarea achizițiilor la mâna a doua.
4. Verifică dacă există un cont iCloud
Dacă cumperi un telefon de la o anumită persoană, pornește iPhone-ul și asigură-te că funcționează – ar trebui să soliciți vânzătorului să încarce telefonul înainte de a ți-l aduce.
Dacă telefonul are un SIM în interior, ar putea fi o idee bună să trimiți mesaje și să suni pe acel număr din telefon pentru a vedea dacă poate primi apeluri și mesaje. De asemenea, asigură-te că nu există un cont iCloud pe iPhone, deoarece este o bătaie de cap să îl elimini fără o parolă, iar dacă vânzătorul refuză categoric să îl elimine, ar putea indica faptul că telefonul a fost furat.