Presedintele american Donald Trump a anuntat ca SUA nu vor mai acorda exceptii pentru cumparatorii de petrol iranian, decizie ce a avut ca efect imediat cresterea cotatiei titeiului pe pietele internationale. Astfel, vom asista cat de curand la noi scumpiri la pompa, inclusiv in tara noastra.
Planul liderului de la Casa Alba este sa paralizeze complet exporturile de titei ale Iranului. Astfel, din 2 mai, nicio tara nu va mai avea voie sa importe petrol iranian, dupa cum au atentionat autoritatile americane. In caz contrar, SUA vor aplica sanctiuni natiunilor care ii incalca decizia, trnsmite CNN.
Context
SUA au aplicat sanctiuni dure impotriva Iranului, in noiembrie 2018, avand ca tinta principala industria petrolului, resursa care aduce cei mai multi bani in visteria Teheranului.
Americanii au mai permis importul de titei iranian catorva tari, fara sa li se impuna penalitati. Derogarea a durat sase luni si expira pe 1 mai. De aceasta exceptie au beneficiat China, Japonia, India, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Italia si Grecia, insa Administratia Trump a anuntat ca nu va extinde termenul.
Obiectivul asumat al SUA este de a reduce la zero exporturile de titei ale Republicii Islamice.
Aversiunea liderului american a escaladat odata cu retragerea din acordul nuclear cu Iranul, anul trecut. Trump vrea sa oblige astfel conducerea iraniana sa accepte noi negocieri pe marginea programului sau nuclear, care sa duca la adoptarea unui nou tratat, mult mai sever si restrictiv pentru Republica Islamica.
Efecte
„Combinata cu scaderea productiei globale, cu problemele Venezuelei si ale Libiei, anularea exceptiilor pntru cumparatorii petrolului iranian va reprezenta o provocare in ceea ce priveste tinerea sub control a cotatiei titeiului”, a explicat Joe McMonigle, analist la Hedgeye, citat de Reuters.
Cu alte cuvinte, sunt sanse foarte mari ca aurul negru sa se scumpeasca si mai mult in viitorul apropiat. Motivul fiind ingrijorarea ca oferta nu va putea fi pe masura cererii.
Deja s-a putut observa o reactie „la cald”. Luni, cotatia petrolului Brent – relevant pentru piata europeana – a crescut cu 3,2%, pana la 74,30 dolari per baril, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultima jumatate de an.
Iar tensiunile in crestere in tarile producatoare de petrol, situatia Iranului fiind cireasa de pe tort, vor duce la o scumpire si mai mare a titeiului.
De ce ar trebui sa ne pese de ce se intampla in Libia: Ne afecteaza mai mult decat ne imaginam
Calcule
Cum pretul benzinei si cel al motorinei depind, intr-o anumita masura, de pretul petrolului, sunt sanse foarte mari ca sa asistam la scumpiri la pompa si in tara noastra.
Pe 15 aprilie 2019, un litru de benzina costa, in medie, 1,201 euro/litru (echivalentul a 5,720 lei) in tara noastra, in timp ce un litru de motorina costa, in medie, 1,236 euro (echivalentul a 5,888 lei), potrivit datelor Oil Bulletin centralizate de Comisia Europeana.
Ca sa ne facem o idee despre cat se pot scumpi carburantii, ne putem uita pe preturile din 24 octombrie 2018, cand pretul barilului de petrol a depasit 80 de dolari. Atunci, un litru de benzina costa 1,245 euro (echivalentul a 5,802 lei), iar unul de motorina – 1,266 euro (echivalentul a 5,900 de lei), arata statistica citata.
Un alt element care influenteaza pretul este cotatia dolarului, insa moneda americana este pe un trend de apreciere, prin urmare sunt slabe sanse ca aceasta sa se deprecieze atat de mult incat sa compenseze scumpirea petrolului.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com