Epidemia de pesta e de neoprit! In doar 6 luni, boala a cauzat moartea a peste 360.000 de animale si pagube uriase

Autor: Ziarul Top

In ultima jumatate de an, pesta porcina africana a facut ravagii, in Romania, provocand pierderi de zeci de milioane de euro. Din pacate, boala continua sa se extinda si astazi, in tara, in ciuda faptului ca autoritatile au ucis deja preventiv peste 360.000 de animale, in incercarea de a pune capat epidemiei.

Prezenta pestei – o boala foarte contagioasa, mortala pentru porci – a fost confirmata in Romania inca din iulie 2017, la Satu Mare. Atunci a fost vorba, insa, despre un singur focar pe care autoritatile au reusit sa il stinga repede.

Pe 10 iunie 2018, boala a fost semnalata, insa, din nou, la Tulcea. Iar de aceasta data, problema nu s-a mai putut rezolva, cu una, cu doua. Dimpotriva, pe masura ca zilele au trecut, s-au raportat din ce in ce mai multe cazuri de imbolnavire. Si nu doar la Tulcea, ci si in multe alte zone din tara.

Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a publicat chiar un manual de interventie in focarele de pesta si a inceput sa sacrifice animale din ferme si gospodarii, in incercarea de a opri epidemia care risca sa puna in pericol intrega industrie a cresterii porcului, in Romania.

Au luat nastere asa-numitele „echipe de ucidere” – formate din medici veterinari si asistenti, soldati, jandarmi si functionari – care au inceput sa strabata parte dintre localitatile afectate de pesta si sa le ucida oamenilor porcii din cotete. Unii si-au dat animalele de bunavoie. Altii – cum ar fi oamenii dintr-un sat brailean – i-au pus pe fuga pe cei veniti sa le ucida porcii.

Din pacate, asa cum Ziare.com v-a relatat pe larg, nici macar cand gospodarii au fost cooperanti autoritatile nu si-au respectat propriile proceduri de interventie, riscand sa imprastie si mai mult boala. Ba, s-a ajuns chiar la situatii hilare, in care echipe mari de oameni se deplsau prin sate doar ca sa constate ca au ajuns prea tarziu, de vreme ce gospodarii isi taiasera deja porci.

Incetul cu incetul, boala s-a strecurat si in marile ferme. Pentru a o opri, zeci de mii de porci crescuti in regim industrial – cum ar fi cei de la Carniprod Tulcea sau din Tichilesti (Braila) – au fost gazati si, ulterior, arsi sau ingropati. Nici aici lucrurile n-au mers cum ar fi trebuit. Parte dintre fermieri au reclamat ca, din pricina restrictiilor impuse de autoritati, nu mai pot castiga suficient incat sa isi hraneasca porcii, iar parte dintre animale au inceput sa se manance intre ele, in halele de crestere.

In curand, intrega lupta cu pesta a inceput sa capete proportii absurde. Pe de o parte, echipele de ucidere macelareau zeci de mii de animale, periclitand viitorul unor ferme cu sute de angajati. Pe de alta parte, pe Dunare pluteau nestigherite lesuri de porci, riscand sa raspandeasca boala. Oamenii – suprarati ca trebuie sa renunte la animalele din cotet – au inceput sa le dea drumul pe campuri sau chiar pe strazile oraselor.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a indemnat pe fermieri sa fie responsabili, dar a facut-o doar cu jumatate de gura. Abia cand s-au descoperit porci cu pesta in Teleorman – la mica distanta de ferma Salcia, a familiei sefului sau de partid, Liviu Dragnea, – a inceput si Daea sa ia atitudine. Mai exact, ministrul a spus atunci ca e posibil ca pesta sa fi fost adusa la Teleorman de o mana criminala si ca trebuie luate masuri.

Seful DSVSA Teleorman, Iulian Ianculescu, n-a vazut, insa, lucrurile in acelasi mod. Potrivit mai multor informatii aparute in presa la vremea respectiva, acesta a intarziat sa raporteze gasirea animalelor suspecte de pesta, ca sa nu „faca dezavantaj la judet”. Oricum ar fi, boala s-a raspandit in judet.

Atitudinea autoritatilor din Teleorman a creat probleme in intreaga regiune. Spre exemplu, oamenii din satul Rusanesti (judetul Olt) au spus ca pesta a ajuns pana la ei tocmai pentru ca in judetul vecin – adica in Teleorman – a fost lasata se evolueze. In consecinta, la Rusanesti oamenii au refuzat aproape o saptamana sa le permita medicilor veterinari sa ucida preventiv porcii. Primarul – care avea vreo 140 de animale care trebuiau ucise – a anuntat ca, pana la urma, lucrurile se vor rezolva, dar ca demisioneaza din PSD.

Una peste alta – in doar 6 luni – pesta a ajuns in 19 dintre 41 de judete ale Romaniei, potrivit unei harti intocmite de Comisia Europeana, pe baza datelor ANSVSA. In plus, alte 14 judete (cele marcate cu albastru pe harta) sunt considerate zone tampon si sunt expuse riscului de extindere a pestei. Practic, fara risc serios de infestare cu pesta mai sunt, in acest moment, doar vreo cateva judete din Romania. Cert este ca in 2018, in Romania pesta a avut cea mai agresiva evolutie din toate statele UE.

Ia epidemia nu s-a oprit. Chiar inainte de Craciun s-au semnalat, in Olt, alte doua cazuri de pesta. Iar boala continua sa se extinda. Pana la acest moment, UE a atras de mai multe ori atentia autoritatilor romane ca nu fac ceea ce trebuie pentru a preveni extinderea bolii. In cele din urma, insa, Comisia Europeana a inceput sa finanteze parte din masurile luate in Romania, impotriva pestei.

In acest an a avut loc un nou audit al CE privind masurile de combatere a pestei luate de autoritarile romane. Ramane sa aflam, in lunile urmatoare, ce parere au specialistii UE despre modul in care se duce lupta cu pesta, in Romania. Nu de alta, dar banii europeni de care avem atat nevoie pentru a opri raspandirea bolii nu vin decat daca Bruxellesul se convinge ca i-am folosit cum trebuie pe cei pe care deja ni i-a dat.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

ARTICOLE RELEVANTE