Acoperişurile plate reprezintă finisajul perfect pentru o clădire rezidențială. Un astfel de acoperiş se poate transforma foarte ușor într-o terasă frumoasă sau chiar într-un spațiu verde.
Care este cel mai plăcut și exotic scop al unui acoperiș plat?
Scopul principal este transformarea acestuia într-o grădină pe acoperiș. Grădinile de pe acoperiș pot ocupa parțial sau total suprafața structurii acoperișului. Ele oferă o oportunitate unică pentru ocupanții unei clădiri de a aduce natura în casa lor, în inima unui oraș aglomerat, zgomotos și gri.
Care sunt riscurile pentru încăperile inferioare dacă sistemul nu este implementat corect?
Împreună cu frumusețea și aspectul natural pe care le oferă vegetația unei astfel de grădini, ele ascund, de asemenea, o serie de riscuri precum:
- Impactul constant al apei asupra structurii – prezența solului și a vegetației înseamnă prezența umidității constante. Aceasta pune construcția la o încercare serioasă. Dacă nu este asigurată o hidroizolare cu materialele necesare, sistemul poate fi compromis și consecințele negative se pot reflecta în încăperile și zonele inferioare.
- Tensiune și presiune constante – în timp ce o terasă pe acoperiș este încărcată numai de traficul uman și de amplasarea mobilierului, într-o grădină de pe acoperiș agresorii sunt mult mai serioși. Masa de vegetație și sol exercită o presiune suplimentară și constantă asupra structurii acoperișului. Luând în considerare efectul suplimentar al traficului uman și al mobilierului, trebuie avut în vedere faptul că cerințele pentru sistemul de implementare al unei grădini de acoperiș sunt din ce în ce mai stricte.
Din acest motiv, construcția unei grădini pe acoperiș trebuie planificată în prealabil și luată în considerare în procesul de construcție a clădirii și a structurii, astfel încât să poată rezista greutății suplimentare.
- Impactul negativ al solului și al vegetației – caracteristic grădinilor de pe acoperiș este necesitatea întreținerii lor constante. Solul este fertilizat, înlocuit, udat, iar vegetația se dezvoltă, sistemele sale radiculare se desfășoară și exercită presiune asupra structurii. Pentru a depăși toate aceste influențe agresive, sistemul trebuie să fie construit într-un mod specific diferit de cel al unei terase normale.
Pentru a putea rezista tuturor acestor agresori, trebuie construită așa-numita ,,tehnologia acoperișului inversat”. În acest caz, cel mai adesea se utilizează un sistem sandwich din două straturi de hidroizolaţie, între care se află panourile de izolație termică. Cu toate acestea, în multe cazuri, se preferă construirea unui sistem cu un singur strat de hidroizolatie situat sub izolația termică. Ideea în construcție a unui astfel de acoperiș este că, apa din irigații și precipitații trece prin sol și stratul de balast apoi se scurge prin panourile de izolație termică, astfel încât să ajungă la stratul de impermeabilizare și să fie drenată prin elementele de drenaj din exteriorul structurii.
Din acest motiv, este foarte important ca materialul pentru o hidroizolatie terasa verde să fie realizat din polistiren extrudat pentru a putea rezista în mod eficient efectelor negative ale umezelii. Avantajul acestor materiale este că, datorită structurii lor celulare închise, garantează rezultate fiabile de izolare termică, chiar și într-un mediu cu umiditate crescută.