Servicii funerare – Coliva

Autor: Ziarul Top

Coliva este un fel de mâncare tradițională pentru pomenirea morților în credința ortodoxă. Ingredientele și caracteristicile individuale ale rețetelor pot varia destul de mult de la o regiune la alta, însă, diferite variații ale colivei au multe în comun. În majoritatea cazurilor, este grâu fiert, îndulcit cu miere sau zahăr amestecat cu nuci măcinate. Coliva poate fi solicitată de la firma de servicii funerare Ghica, dacă vei comanda serviciul de pomenire a morților.  

Coliva este sfințită în biserică și se mănâncă la pomeni atunci când se fac pomeniri pentru răposați. Acest ritual se practică în amintirea minunii Sf. Martir Theodore Tyrone (d. 306), care, apărând în Postul Mare în anul 362 în vis episcopului antiohian Eudoxius, a avertizat despre profanarea hranei pe piețe cu sânge sacrificat idolilor. Coliva este, de asemenea, sfințită după înmormântare pentru decedat. Boabele de grâu simbolizează Învierea, iar mierea sau zahărul fericirea vieții viitoare.

Simbolul colivei

Simbolismul colivei este construit în jurul temei centrale a învierii, nu numai a ortodoxiei, ci a întregului creștinism în ansamblu. Baza acestui fel de mâncare este alcătuită din grâu, care din cele mai vechi timpuri a fost perceput de multe culturi, inclusiv cele creștine, ca un simbol al revenirii vieții. Bobul este un indiciu că, deși calea pământească a decedatului s-a încheiat, o nouă viață adevărată în cer îl așteaptă. Mierea și îndulcitorii acționează aici ca un indiciu al dulceței bunătăților cerești.

Istoria rețetei și simbolismului colivei

Cele mai citite articole

Nimic din cultură nu apare sau rămâne la fel și un fel de mâncare atât de vechi precum coliva, nu face excepție. Cuvântul în sine este de origine greacă Kutya, iar lingviștii istorici îl atribuie epocii precreștine. Înseamnă literalmente „grâu fiert”. Cu toate acestea, coliva nu putea fi atribuită dietei zilnice a greciei antice și mâncărurilor zilnice ale bucătăriei locale. 

Era hrana rituală a cultelor păgâne locale și avea un sens sacru foarte clar: în timp ce mânca kutya, credinciosul a înțeles interconectarea și tranziția reciprocă a vieții și a morții, părți ale ciclului etern al vieții. Simbolul cheie al colivei este bobul în sine, care, fiind „mort”, poate păstra „viața” într-o formă pliată și adormită mult timp, așteptând primăvara și înflorirea. De aceea, păgânii au pregătit vechea versiune a colivei numai în timpul înmormântării, dar și pentru nuntă și la nașterea copiilor.

Există multe retete de coliva, dar cea mai simplă se poate prepara astfel: se spală boabele de grâu în șapte ape și apoi se lasă la înmuiat în apă rece peste noapte. A doua zi dimineață, se pune la fiert. După ce grâul fier s-a răcit, se amestecă cu miere sau zahăr după gust, arome și nucă măcinată. Coliva se aşează pe un platou și se poate decora cu bombonele mici din malţ sau ciocolată, cu fructe confiate, stafide. Pe mijlocul colivei se face o cruce mare din cacao, cacao și nucă, fulgi de cocos, decoruri dulci etc. 

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE