Măseaua de minte – probleme și complicații

Autor: Ziarul Top

Maseaua de minte se află chiar în capătul maxilarului, câte una la capătul fiecărui rând de dinți. Adesea, aceste măsele provoacă disconfort. Astăzi maxilarele majorității oamenilor sunt prea mici pentru acești dinți suplimentari. Drept urmare, au fost aproape întotdeauna îndepărtați. Cu toate acestea, nu orice măsea de minte cauzează probleme, iar o intervenție poate fi asociată cu complicații, și de aceea, stomatologii sunt acum puțin mai precauți.

Există, de obicei, patru măsele de minte. Ele nu ies întotdeauna în cavitatea bucală. La aproximativ 80 din 100 de adulți tineri, cel puțin o măsea de minte rămâne în maxilar. Uneori, măseaua de minte străpunge doar parţial, coroana sa este încă oarecum acoperită de gingie sau nu pătrunde la fel de departe în cavitatea bucală ca alți dinți și măsele. Măselele de minte care nu au erupt nu cauzează întotdeauna probleme. Dar poate crea dureri, umflături sau inflamații ale gingiilor. În plus, dinții vecini pot fi deteriorați și pot fi favorizate cariile dentare.

Când erup măselele de minte, pot muta  alți dinți, pot crește transversal și pot duce la inflamații sau alte complicații. Dacă ești îngrijorat de măselele de minte, cel mai bine este să solicitați sfatul stomatologului. Medicul va întreba mai întâi despre simptome și va examina cavitatea bucală și maxilarul. Se face o radiografie pentru a vedea cum sunt poziționate măselele de minte. Examinarea amănunțită este menită să ajute la rezolvarea problemei care cauzează durere.

Tratament și extracții

Cele mai citite articole

Dacă una sau mai multe măsele de minte provoacă complicații, de obicei trebuie să fie extrase. O intervenție chirurgicală maxilo-facială ambulatorie cu anestezie locală, este de obicei suficientă pentru aceasta. În trecut, chiar și măselele de minte fără simptome erau de obicei extrase. Astăzi, îndepărtarea acestora este de obicei recomandată numai dacă apar probleme sau sunt previzibile. Cât de simplă sau complexă este procedura de îndepărtare a măselelor de minte depinde de modul în care cresc sau dacă sunt încă ascunse în maxilar. Dacă dintele a erupt deja puțin sau complet, dentistul îl poate scoate rapid și ușor. Acest lucru are loc de îndată ce anestezicul și-a făcut efectul și pacientul nu mai simte nimic.

Dacă măseaua de minte este încă ascunsă în maxilar sau crește într-un unghi, operația trebuie efectuată de un chirurg stomatolog sau maxilo-facial. Procedura este apoi puțin mai complexă, deoarece înainte ca dintele să poată fi îndepărtat, mai întâi trebuie îndepărtate membrana mucoasă și osul. 

Desigur, această operație chirurgicală este ceva mai lungă și este efectuată sub anestezie locală. Dacă trebuie îndepărtate mai multe măsele de minte, pacienții ar trebui să ia în considerare dacă este necesar să li se îndepărteze toți cei patru dinți simultan sau la un interval de câteva săptămâni. Apoi, cele două măsele de minte de pe o parte ar putea fi îndepărtați în timpul primei operații și celelalte două de pe cealaltă parte în timpul următoarei intervenții.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE