Iarna îți poți îmbunătăți grădina cu aceste practici – păreri de la Grădinamax

Autor: Ziarul Top

Mulți dintre noi renunță la a mai derula lucrări în grădină din momentul în care vremea se strică și se face tot mai frig. E greu de crezut că se mai poate întâmpla ceva când temperaturile sunt scăzute. Dar, sosirea iernii nu înseamnă sfârșitul grădinii tale. Dacă îți place să grădinărești (și îți dorești o grădină mai spectaculoasă sezonul următor), găsești mai jos câteva păreri de la Grădinamax cu privire la ce poți face iarna în grădină.

Activitățile de grădinărit iarna îți oferă un prilej foarte bun de a petrece ceva timp afară, în aer liber. Doar ai grijă să te îmbraci adecvat și să te răsplătești cu un ceai cald de îndată ce ai terminat activitățile la exterior.

  • Protejează-ți plantele de frig

Cu siguranță ai în grădină plante ce sunt rezistente la frig și îngheț, dar și soiuri mai sensibile, ce nu agreează temperaturile scăzute. Dacă nu vrei să ai pierderi, ar trebui să protejezi plantele mai sensibile sau, dacă e posibil, să le muți la interior pe perioada sezonului rece. Fiecare plantă are o plajă de temperaturi (minime și maxime) pe care le agreează. Vezi care sunt acestea pentru fiecare plantă din grădină, de pe terasă sau din straturi.

protejarea plantelor de frig

Dacă nu poți muta plantele la interior, pe poți proteja cu ajutorul unei pânze de iută și a unei folii de plastic. Învelește întâi planta în pânza de iută. Apoi, de deasupra, așează folia sau sacul de plastic. Securizează învelitoarea cu frânghii sau legători. Acest tip de protecție se pretează foarte bine în cazul trandafirilor, dar și a altor plante, pe care le ajuți să treacă mai ușor prin iarnă.

  • Protejează micile creaturi din grădină

Deși există o tendință generală de a curăța frunzele căzute, încearcă să nu faci asta, pentru că aceste frunze pot deveni adăpost pentru mici creaturi. De exemplu, mătcile de bondari hibernează aproape de suprafața solului, pătura de frunze acționând ca un scut protector. De asemenea, aricii, foarte utili în grădină, se pot ascunde sub grămezi de frunze pentru a se feri de ger. 

De asemenea, poți monta hrănitoare pentru păsări, ajutându-le să se descurce mai bine în sezonul rece. Ai grijă de aceste mici viețuitoare, iar ele cu siguranță vor avea grijă de grădina ta la rândul lor.

  • Poți planta usturoi și arbuști fructiferi

Cățeii de usturoi se pot pune în pământ oricând, dacă solul nu este înghețat sau îmbibat cu apă. Deci dacă îți dorești usturoi pentru la anul, sezonul rece este ideal pentru plantarea lui. În noiembrie-decembrie este perioada propice pentru plantarea arbuștilor fructiferi precum zmeura și murea. E chiar recomandat să plantezi astfel de fructe în sezonul rece, pentru a încuraja producția de fructe din anul ce vine. Dacă le plantezi în primăvară, s-ar putea ca în anul respectiv să nu producă fructe deloc. 

  • Tunde pomii fructiferi
tunderea pomilor fructiferi Gradinamax

În ianuarie e cel mai bun moment pentru a tunde pomii fructiferi. În lunile reci de iarnă, acești pomi sunt în stare latentă, iar tunderea lor este sigură și fără risc. Când tunzi pomii, începe prin a înlătura crengile uscate, rupte sau deteriorate de boli. De asemenea, taie crengile care se întrepătrund sau sunt prea apropiate unele de altele (se ating), pentru că lumina nu va ajunge la ele. În acest caz, îndepărtează creanga care este mai subțire. 

Apoi, primăvara devreme, când mugurii sunt formați, se pot efectua tunderile de rod. Aceste tunderi vor spori producția fructelor și se fac în funcție de tipul pomului fructifer. 

Chiar dacă agenda nu e așa încărcată pe timpul iernii, tot există anumite activități ce se pot face pentru o mai bună îngrijire a grădinii. Ia în considerare părerile oferite de Grădinamax pentru că îți vor ușura munca de la începutul primăverii și vor da startul unei grădinii de toată lauda.

ARTICOLE RELEVANTE