Importanta tratarii eficiente a apei si de ce sunt recomandate pompe dozatoare?

Autor: Ziarul Top

Intrucat o anumita cantitate din clor este necesara pentru a neutraliza materialelor organice din apa, doza de clor livrata de pompe dozare va permite ca o parte, numita clor rezidual liber, sa ramana disponibila pentru a trata eventualele infectii viitoare a apei din retea. Potrivit OMS, in apa de baut, concentratia de clor liber a apei tratate ar trebui sa fie de 0,2 pana la 0,5 mg/l.

Cum se utilizeaza corect pompa?

Clorul se degradeaza mult mai repede in lumina. Rezervorul de solutie trebuie sa fie realizat din material plastic de culoare inchisa, prevazut cu un capac neetans. Instalatia trebuie pozitionata intr-o camera de control, in intuneric, ventilata si ferita de acces necontrolat.

Noua aplicatie pentru smartphone care insoteste pompele va permite utilizatorilor sa efectueze toate calculele de clorinare fara efort, astfel incat sa se asigure concentratia corecta.

Clorinarea este probabil cea mai comuna metoda de tratare a microorganismelor din apa. Aceasta metoda este utilizata in principal de companiile de utilitati de apa, pentru a ucide microorganismele din apa chiar de la locul de producere a acesteia pana la robinetul consumatorilor.

Tratarea apei impotriva microorganismelor este foarte importanta, mai ales atunci cand apa este furnizata din lacuri si rauri. Raurile si lacurile pot contine niveluri ridicate de agenti patogeni ca urmare a deversarilor de ape uzate tratate inadecvat sau a deversarilor netratate. In unele cazuri, sistemele de canalizare combinate pot deversa ape uzate netratate in timpul furtunilor. Clorul este adesea folosit ca dezinfectant sub forma de solutie de hipoclorit, care este injectata in sistemul de apa.

Ce avantaje ofera o pompa de dozare?

  • Eficienta impotriva bacteriilor libere care plutesc in apa;
  • Cost scazut al ciclului de viata;

In cazul in care pompa nu este corect folosita, se pot descoperi urmatoarele probleme:

  • Mirosul si gustul apei sunt afectate;
  • Sensibiliate la valoarea pH-ului apei. La niveluri peste 7,5 efectul de dezinfectie este redus;
  • Efectul pe termen lung asupra bacteriilor este limitat;
  • Biofilmul din rezervorul de apa calda si tevi sunt afectate mediu.

Producatorii furnizeaza pompe dozatoare de clor folosind sisteme de dozare cu clor gazos (Cl 2), vid complet, sisteme de electro-clorinare cu hipoclorit de sodiu (NaOCl) si sisteme de preparare si dozare a dioxidului de clor (ClO2).

ARTICOLE RELEVANTE