Infecțiile urinare la femei: factori de risc și modalități de a evita apariția

Autor: Ziarul Top

Dureri și usturimi la urinare, nevoia de a merge urgent și des la toaletă, dureri abdominale, febră și stare generală de rău – sunt simptomele unei infecții urinare. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații, din cauza anatomiei lor. Dar nu numai. Sunt multe alte lucruri și factori de risc care duc la apariția acestor probleme de sănătate.  Se estimează că, în fiecare an, milioane de femei sunt afectate de infecții urinare. Acestea se produc atunci când bacteriile pătrund în tractul urinar și se înmulțesc necontrolat.

Pot afecta vezica (caz în care vorbim despre cistită), uretra (uretrită) sau rinichii (pielonefrită).Rareori auzi un bărbat să se plângă de infecție urinară. La femei, în schimb, e o problemă „normală”. Iar asta din mai multe motive: În primul rând, anatomia femeilor e de așa natură încât bacteriile pot pătrunde mai ușor. La doamne, domnișoare, fetițe, uretra e mai scurtă decât la bărbați, astfel că bateriile au de parcurs o cale mai scurtă până la vezica urinară, unde se pot multiplica. De asemenea, este mai aproape de zona anală, acolo unde sunt localizate bacteriile. 

După un simplu mers la toaletă și atins cu hârtia zona anală, apoi pe cea vaginală te poți contamina cu bacterii. La fel de bine contactele sexuale favorizează pătrunderea bacteriilor în vagin, dacă nu sunt respectate condițiile de igienă (spălat pe mâini și duș atât înainte, cât și după actul sexual).Anumite metode contraceptive, precum diafragma și spermicidele, afectează flora intimă și favorizează apariția unei infecții urinare la femei.

Nici la vârste înaintate doamnele nu sunt ferite de riscuri. La menopauză, din cauza modificărilor hormonale, crește riscul de infecții urinare.Imunitatea slăbită este un important factor de risc. Practic, bacteriile care pătrund în interior reușesc să-și producă efectele pe fondul unei imunități scăzute, atunci când organismul nu reușește să lupte singur contra „invadatorilor”. Pe de altă parte, infecțiile urinare incorect tratate predispun la recidive, la o hipersensibilizare a zonei intime. 

Ce faci și ce iei în caz de infecție urinară

Nu e de glumit cu infecțiile urinare. E necesar să acționezi încă de la primele simptome atât pentru a le ameliora (sunt extrem de chinuitoare), cât și pentru a scăpa repede și bine de această afecțiune, fără risc de complicații sau recidive. 

Într-o infecție urinară, este nevoie să bei multe lichide. Acestea diluează bacteriile patogene, „spală” vezica și căile urinare. Cele mai bune lichide sunt ceaiurile medicinale din plante cu efect diuretic (favorizează eliminarea urinei), antiseptic, antispastic. De pildă, ceaiurile de codițe de cireșe, de mătase de porumb, de coada-șoricelului, de mesteacăn, merișor, păpădie etc.

Apoi, remedii naturale pentru infecțiile urinare sunt capsulele cu uleiuri esențiale. Uleiurile de cimbru, scorțișoară și șovârv sunt considerate cele mai puternice antibiotice naturale, cu efect asupra bacteriilor din tractul urinar.

Cum eviți apariția infecțiilor urinare

Cel mai sigur și mai sănătos este să fii precaută și să reduci riscul de îmbolnăvire. Iată 10 metode simple, care nu te costă nimic! Trebuie doar să-ți formezi aceste obiceiuri bune, care să-ți devină stil de viață.  

  1. Obișnuiește-te să bei multe lichide zilnic. Astfel, eventualele bacterii sunt eliminate mai repede prin urină, nu ajung să stagneze și să se înmulțească.
  2. Atenție la igienă, mai ales când mergi la toaletele publice! Spală-te pe mâini atât după folosirea toaletei, cât mai ales înainte. Apoi, deschide ușa toaletei cu un șervețel.
  3. Șterge-te mereu din față spre spate, nu invers, pentru a nu risca să aduci microorganismele din zona anală spre uretră.
  4. Urinează și spală-te pe mâini după fiecare contact sexual. Fă duș atât înainte, cât și după.
  5. La duș, folosește săpunuri și geluri blânde, special concepute pentru igiena intimă. Evită spălatul excesiv, pentru a nu distruge pH-ul florei vaginale.
  6. Folosește lenjerie din materiale naturale și renunță la cele sintetice. Poartă haine lejere, care lasă pielea să respire. Transpirația, umezeala, favorizează înmulțirea bacteriilor.
  7. Nu amâna niciodată nevoia de a merge la toaletă. Bea lichide multe și mergi la baie des, pentru a nu lăsa bacteriile să stagneze în vezică și să se înmulțească.
  8. Renunță la tampoanele interne, iar pe cele externe schimbă-le de mai multe ori pe zi.
  9. Nici șervețelele umede antibacteriene pentru igiena intimă nu sunt prea indicate pentru că pot afecta flora bacteriană normală, iar zona va fi predispusă infecțiilor. Șervețelele umede pentru bebeluși ar putea fi o idee mai bună, în situația în care nu ai apă la-ndemână. 
  10. Nu în ultimul rând, întărește-ți imunitatea! Organismul va putea singur să țină sub control bacteriile rele și să le distrugă, înainte de a produce infecții. Pentru asta, mănâncă sănătos, dormi 7-8 ore pe noapte, evită stresul, fă mișcare!

Infecțiile urinare la femei trebuie abordate cu seriozitate pentru a evita complicațiile și recidivele. Dacă acestea, totuși, apar, mergi la medic pentru ajutor de specialitate.

ARTICOLE RELEVANTE