Săptămâna trecută au avut loc două întâlniri la nivel regional ale Clubului Profesioniștilor în Imobiliare (CPI) – una în Brașov, iar cealaltă în Sibiu. În urma discuțiilor cu liderii locali din imobiliare a reieșit că activitatea de tranzacționare din ambele piețe este susținută atât de către utilizatorii finali, cât și de către investitori.
Cristina Țîrea, Sales&Marketing Coordination Maurer Imobiliare, consideră că, în momentul de față, o tendință tot mai puternică pe piața din Brașov (foto) este cea de a achiziționa locuințe (noi) ca investiție. Astfel, dintre unitățile locative contractate lunar în cadrul proiectelor companiei, o pondere în creștere este generată de către investitori. Spre comparație, în anii trecuți clienții erau concentrați, mai degrabă, pe cumpărarea unei prime locuințe. „Să nu uităm cât de mult s-a dezvoltat turismul în ultimii ani – cel puțin în cartierul Avantgarden au ieșit apartamentele în regim hotelier ca ciupercile după ploaie. Am venit cu oferte în sensul ăsta și-i susținem. Pentru noi e un lucru bun”, subliniază Cristina Țîrea.
Un alt trend resimțit de reprezentanții Maurer Imobiliare, de data aceasta când vine vorba de consumatorii finali, este reprezentat de apetitul crescut venit din partea unor cumpărători care nu sunt originari din Brașov. „Avem foarte mulți clienți care lucrează în diaspora și nu mai iau în calcul întoarcerea în orașul natal. În ultimele șase luni pot să zic că vânzările pe care le-am făcut au fost undeva la 60% pentru clienți care, de fapt, nu sunt brașoveni și își doresc un viitor mai bun”, explică Țîrea.
Sibiul, în vizorul celor din sudul țării
Ca și în Brașov, dar și în alte centre regionale, și în Sibiu poate fi remarcat un interes semnificativ nu doar din partea utilizatorilor finali, ci și din partea investitorilor. Potrivit lui Caius Giurgiu, managerul companiei S.M. Art Proiect, o bună parte dintre clienții din această din urmă categorie sunt din afara orașului (și în special din sudul țării).
Cele mai citite articole
Interesul pentru investiții pe piața rezidențială sibiană nu a apărut, desigur, peste noapte. Potrivit lui Daniel Natanail, CEO Group TKI, la conturarea unei categorii solide de cumpărători în scop investițional pe plan local a contribuit, în urmă cu ani buni, cartierul Avantgarden – un ansamblu rezidențial de proporții, care a deschis apetitul pentru asemenea achiziții pe segmentul nou. „Au fost clienți care au ajuns la a doua, a treia, a patra achiziție de imobil”, punctează el.
Tranzacții cu bani-gheață
Reprezentantul Group TKI arată că, în momentul de față, destul de multe tranzacții cu locuințe se fac cu bani-gheață în orașul de pe malul Cibinului. Acesta precizează însă că cei interesați de achiziția unei locuințe sunt mai exigenți, mai calculați, mai selectivi. „Până acum am avut o mentalitate a cumpărătorului care cumpăra aproape orice, conta să facă o investiție imobiliară. Acum, pe baza experiențelor negative pe care (cumpărătorii, n.red.) le-au avut de-a lungul anilor (…), sunt mult mai atenți. Au apărut jucători în piață care au ridicat standardul de calitate (raportat și la preț, bineînțeles) și atunci preferă să facă o investiție un pic mai mare, dar să aibă o garanție de viitor”, subliniază Natanail. Astfel, se face o așezare și în rândul cumpărătorilor, dar și între dezvoltatori, completează acesta.
De precizat este, în general vorbind, faptul că pretențiile cumpărătorilor se raportează foarte strict la bugetul pe care îl au la dispoziție, existând diferențe sensibile între diferite paliere de preț. „Se simte diferența dacă un om e dispus să plătească 10.000 de euro în plus”, spune Daniel Natanail.
Sursa: Imobiliare.ro