Prima Casă, din nou în cumpănă. Varianta „O familie, o casă” e pulverizată: nu ar fi „interesantă” pentru actualul Guvern

Autor: Ziarul Top
Reprezentanții Executivului vor să vadă dacă programul aduce sau nu „plus-valoare”

Programul guvernamental, funcțional de peste zece ani, trece printr-un nou proces de analiză; rămâne de văzut dacă „mai rămâne în picioare”.

Pe final de an, instabilitățile de pe scena politică românească se fac simțite, din nou, în imobiliare. (Și) de data aceasta, punctul de contact între cele două domenii se dovedește a fi programul Prima Casă: aflat deja într-un proces de „metamorfozare” către o formulă mai marcat socială, longevivul program se trezește, din nou, pus în cumpănă.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat public, weekendul trecut, că Prima Casă se numără printre o serie de programe aflate momentan în curs de analiză, pentru a vedea dacă aduc sau nu „plus-valoare”. „Programele rămân. Doar facem o analiză. După ce facem o analiză, vom vedea care mai rămâne în picioare și care nu”, a precizat Florin Cîțu la postul Antena 1, citat de Mediafax.

Potrivit oficialului Ministerului Finanțelor, proiectul PSD „O familie, o casă” nu ar fi „interesant” pentru noul Guvern, de factură liberală. „În trei ani de zile, am văzut toate proiuectele PSD și nu cred că a existat un proiect PSD care să-mi fi stârnit interesul așa de mult încât să-l folosesc. Nici acest proiect nu va fi interesant pentru noi”, a punctat Cîțu.

S-a revizuit, dar rămâne tot așa… deocamdată!

Pe 18 septembrie, Senatul adoptase, în calitate de prim for legislativ sesizat, proiectul de lege pentru modificarea OUG 60/2009, prin care programului Prima Casă capătă un rol social mai accentuat, căpătând și o nouă denumire: „O familie, o casă”.

Citește și: „Metamorfoza” Primei Case: de la posibilitatea ridicării plafonului de garantare, la limitarea veniturilor

Principalele modificări aduse de „O casă, o familie”:

Cele mai citite articole

• Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului: 4.500 lei pentru persoanele sau familiile fără copii și, respectiv, 7.000 de lei pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii;
• Mandatarea, pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, şi a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziţia unei locuinţe în cadrul Programului;
• Preţul de achiziţie a locuinţei va fi de maximum 70.000 de euro (echivalent lei) la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanţării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei;
• Menţinerea avansului minim de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei;
• Acordarea următoarelor subvenţii de dobândă: reducerea ratei dobânzii creditului garantat cu 0,5 puncte procentuale (pentru familiile cu un singur copil) și, respectiv, cu 1 punct procentual (pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii).

Impredictibilitatea politică pune bețe în roate imobiliarelor

De menționat ar fi că noua răsturnare de situație în privința unui program care funcționează de mai bine de zece ani vine în contextul în care jucătorii din rezidențialul autohton semnalau deja impactul negativ al impredictibilității din plan politic.

În cadrul primei emisiuni imoExpert realizate toamna aceasta de Imobiliare.ro, Răzvan Ionescu, director de marketing al Impact Developer & Contractor, arăta că, în opinia sa, predictibilitatea este foarte importantă pentru piață când vine vorba despre un asemenea program guvernamental. Asta pentru că, din momentul în care se structurează un program până ca piața să răspundă la el durează aproximativ trei ani – pentru că dezvoltarea unor produse care să răspundă concret unui anumit set de cerințe necesită timp. „Noi, la momentul acesta, nu cred că avem acest grad de predictibilitate. De aceea cred că unul dintre lucrurile la care atât Guvernul, cât și legislativul ar trebui să se concentreze este crearea unui cadru care să asigure o predictibilitate cel puțin pe cinci ani a acestui program. Pentru că soluții sunt, există potențialul de a veni cu proiecte dedicate – evident din ce în ce mai greu, dacă venim cu aceste plafoane”, sublinia, la vremea respectivă, Răzvan Ionescu.

Citește și: Vrei un apartament cu mai mult de două camere? Vei fi, probabil, afectat de noul program „O familie, o casă”

Sursa: Imobiliare.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE