Ciorba de pui a la grec este o reteta indragita de foarte multe persoane si a ajuns sa fie cunoscuta chiar si de strainii care ajung pe meleaguri romanesti, insa in mod surprinzator nu sunt multe persoane care stiu sa o faca corect.
Ciorba de pui a la grec – reteta
Pentru a prepara ciorba de pui a la grec sunt necesare urmatoarele ingrediente:
- 500 g spate de pui cu tot cu piele;
- O jumatate de radacina de patrunjel;
- O jumatate de radacina de pastarnac;
- 1 morcov;
- O jumatate de telina mica;
- O lingura de uleil
- Doua fire de ceapa tocata;
- 50 de grame de orez;
- O lingura de smantana;
- Doua galbenusuri de oua;
- O jumatate de legatura de marar;
- O jumatate de lamaie;
- O jumatate de legatura de patrunjel;
- 5 boabe de piper;
- O lingurita de sare.
Instructiuni de preparare
Se taie patrunjelul, pastarnacul si telina cubulete si se toaca ceapa, mararul si patrunjelul. Se stoarce sucul de la lamaie si se pun ingredientele in boluri separate. Radacinoasele se vor cali intr-o tigaie in care s-a pus o lingura de ulei incins timp de 5 minute.
Se pune sarea si spatele de pui intr-o oala de 5 litri si se acopera cu apa rece. Se elimina spuna care se formeaza in timpul fierberii. Ulterior se adauga amestecul de legume calite in momentul in care se limpezeste apa. Se completeaza cu ceapa verde si boabele de piper – se adauga apa atunci cand aceasta scade foarte mult in timpul fierberii.
Dupa ce trec 30 de minute in care amestecul fierbe la foc mic, carnea trebuie scoasa din ciorba si lasata la racit. Ulterior se va incepe designul. Carnea va fi dezosata si se va elimina pielea. Bucatelele de carne ramase trebuie sa fie maruntite. Se spala si se scurge orezul.
Canea trebuie sa fie pusa in oala si se completeaza amestecul cu orezul. Se lasa la fiert 15 minute si se pune o jumatate dintre verdeturi in oala. Inainte de a stinge focul se va adauga si cealalta jumatate.
Se bat galbenusurile crude cu smantana si se pune sucul de lamaie. Acest amestec la care se adauga putina sare se va pune in ciorba. Ciorba se lasa cateva minute pana se raceste putin si poate fi servita.
Pentru diversitate, aceasta ciorba poate sa fie acrita si cu zeama de varza sau bors, cu corcoduse sau chiar cu zeama de la muraturi. Reteta este gandita pentru 4 portii normale si se recomanda consumarea ei in ziua prepararii. Pentru ca ciorba contine galbenus crud, ea nu va rezista la frigider si nici nu se poate incalzi. De asemenea, se poate opta pentru adaugarea compozitiei cu galbenus crud doar in portiile care vor fi consumate pe loc si procedura se poate repeta la urmatoarea masa.
Ciorba de pui a al grec este un preparat usor de realizat si nu implica proceduri complicate.