Senatul SUA confirmă numirea lui Mark Esper în funcţia de ministru al Apărării

Autor: Ziarul Top

Senatul SUA confirmă numirea lui Mark Esper în funcţia de ministru al Apărării

De Dragoș Tănase,

Votul senatorilor americani intervine la şapte luni după demisia răsunătoare a lui Jim Mattis, acesta având dezacorduri cu Donald Trump în mai multe dosare.

Ministru adjunct însărcinat cu forţele terestre din 2017, Mark Esper urmează să depună jurământul marţi seara, potrivit Pentagonului. El a fost ales de către preşedintele american pentru a conduce prima armată a lumii atunci când candidatul precedent, Patrick Shanahan, s-a retras în iunie din motive familiale.

El vine la conducerea unei instituţii destabilizate de schimbările intervenite la vârful Pentagonului în ultimele şase luni, în contextul în care prima putere militară a lumii este angajată în două războaie – în Siria şi Afganistan – pe fondul escaladării tensiunilor cu Teheranul.

Numirea sa a fost aprobată cu 90 de voturi, opt exprimându-se împotrivă, în condiţiile în care numeroşi candidaţi democraţi la prezidenţialele din 2020 s-au opus, dintre care AFP le menţionează pe Elizabeth Warren, Amy Klobuchar şi Kamala Harris.

„El are încrederea preşedintelui nostru, încrederea armatei noastre şi încrederea Congresului”, a subliniat influentul senator republican, James Inhofe, înainte de vot.

Procesul de numire a lui Esper la conducerea Pentagonului a decurs rapid.

Cele mai citite articole

Este un „candidat pe deplin pregătit” pentru a-şi asuma funcţia, a declarat luni şeful majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, subliniind urgenţa dotării armatei cu un ministru cu drepturi depline.

„Lumea este plină de ameninţări grave la adresa noastră, a aliaţilor şi intereselor noastre”, a afirmat senatorul republican, subliniind în acest sens „insistenţa Iranului de a continua să provoace tensiuni în Orientul Mijlociu”.

FOTO: EPA

Citeşte şi:

Șeful FBI îi acuză pe ruși că încearcă în continuare să influenţeze alegerile americane: „Sunt absolut hotărâţi”

Sursa: Libertatea.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE