Simbioza office-rezidențial se accentuează: peste 7.000 de apartamente vor fi fost livrate, în 2019, în apropierea unui proiect de birouri. Ar urma încă 10.000!

Autor: Ziarul Top
Tot mai mulți dezvoltatori de locuințe au în vedere proximitatea fata de clădirile de birouri moderne

Acest gen de locuințe dețin, în momentul de față, ponderea majoritară din segmentul middle-market aflat în dezvoltare pe piața bucureșteană.

O tendință actuală a pieței imobiliare din marile orașe, în frunte cu Bucureștiul, este aceea de a intensifica legăturile (firești) dintre diferitele segmente ale pieței: rezidențial, office și comercial. Ca răspuns la dorința tot mai multor persoane de a reduce, pe cât posibil, timpul petrecut zilnic în trafic, mulți dezvoltatori au în vedere construirea de locuințe care să aibă acces facil la clădirile de birouri moderne din oraș. Acest obiectiv poate fi atins fie prin proiectarea unor ansambluri imobiliare de tip mixt, fie, pur și simplu, prin alegerea unui amplasament strategic pentru acele proiecte gândite ca strict rezidențiale.

Citește și:
Un nou ansamblu imobiliar mixt pe harta Bucureștiului: 2.000 de apartamente, prețuri de la 42.000 euro
Începe construcția unui ansamblu imobiliar mixt pe fosta platformă Ventilatorul. Vizavi va fi stația de metrou Academia Militară

Ca urmare a acestei tendințe, un raport de piață realizat de compania de consultanță imobiliară SVN România arată că, în București, peste 7.000 de apartamente ar urma să fie livrate anul acesta în imediata apropiere a unui proiect de birouri. Un aspect important este că locuințele amplasate în proximitatea unor clădiri office reprezintă, în momentul de față, ponderea majoritară din segmentul middle-market al rezidențialului local – care deține, la rândul său, cea mai mare cotă de piață din totalul locuințelor aflate în dezvoltare în București și împrejurimi.

Totodată, datele SVN România arată că, în următoarele 12 până la 18 luni, alte aproximativ 10.000 de unități locative ar putea fi lansate pe piața bucureșteană în zonele deservite de clădiri de birouri moderne.

„Majorarea constantă a veniturilor a determinat investitorii să construiască în zone aflate tot mai aproape de marile centre de afaceri din București. Astfel, ponderea segmentului middle-market, reprezentat în principal de locuințe amplasate lângă un proiect de birouri, s-a triplat în ultimii ani, de la 17% în 2015 la 50,5% în acest an. Există însă premisele pentru atingerea unui echilibru între cerere și ofertă, în special în zone precum Barbu Văcărescu, Politehnică sau Timpuri Noi, ceea ce se traduce prin necesitatea unor planuri ale investitorilor mult mai temeinic realizate.”

Andrei Sârbu, CEO SVN România

Militari-Vest, zona cu cele mai multe locuințe pentru angajați

În momentul de față, zona cu cel mai bun raport între numărul de de persoane care lucrează în clădiri de birouri moderne și apartamentele aflate în construcție este Militari-Vest, unde în 2019 ar trebui finalizat câte un apartament pentru fiecare opt angajați.

În zona Barbu Văcărescu-Aviației, considerată a fi cel mai important pol office din Capitală, ar urma să fie livrate în acest an aproximativ 2.000 de unități locative – ceea ce echivalează cu un raport de aproximativ 14 angajați pentru fiecare locuință. De menționat este că în acest areal sunt programate spre dezvoltare alte 4.000 de locuințe.

Creșterea semnificativă a suprafeței de birouri livrate în zona Grozăvești a făcut ca, pentru fiecare 36 de angajați care lucrează aici, să fie doar o locuință programată spre livrare în 2019. În zona Expoziției, un alt pol office relativ nou pe piața bucureșteană, există doar 13 angajați pentru fiecare o locuință ce ar trebui finalizată anul aceata – în contextul în care cea mai mare parte a birourilor anunțate vor fi livrate după 2019.

Zona centrală are un raport de o locuință aflată în dezvoltare pentru 17,5 angajați

Dimitrie Pompeiu-Pipera Sud, cel mai mare potențial de creștere

Cel mai slab raport între numărul de angajați și locuințele aflate în dezvoltare poate fi găsit în zona Dimitrie Pompeiu-Pipera Sud, unde la 110 angajați există câte un apartament aflat în construcție. Zonele Dimitrie Pompeiu-Pipera Sud, Expoziției și Grozăvești au, de altfel, un potențial foarte ridicat de dezvoltare pe segmentul rezidențial, având în vedere și stocul aproape inexistent de locuințe finalizate înainte de 1990.

Citește și: Lungul drum spre birou (și casă) al angajatului modern – și așteptările acestuia

„Deși ne dorim cu toții crearea unui stoc de locuințe destinate exclusiv închirierii, rapoartele disproporționate existente în acest moment în piață sunt sinonime cu o cerere constantă și absența unor disfuncționalități macroeconomice îî va determina pe investitori să dezvolte pentru a vinde. Pe termen scurt și mediu vom asista la o majorare a numărului de proiecte mixte, cu spații de birouri, comerciale și rezidențiale în aceeași investiție, precum și la creionarea unor viitori poli de dezvoltare, precum Bucur Obor sau zona de est a orașului.”

Andrei Sârbu, CEO SVN România

Sursa: Imobiliare.ro

ARTICOLE RELEVANTE