În ultimii ani, cererea pentru terapii online a cunoscut o creștere bruscă. Într-adevăr, fie pentru serviciile unui psiholog, unui terapeut sexual, unui consilier de orientare sau a altora, avantajele de a recurge la acest tip de terapie sunt din ce în ce mai documentate. Cunoscută pentru flexibilitate, comoditate și eficacitate, terapia online satisface nevoile multor clienți.
Evoluția tehnologiilor de telecomunicații facilitează accesibilitatea acestui tip de serviciu, ceea ce contribuie la creșterea popularității sale.
Ce este terapia online?
Terapia online, cunoscută și sub numele de psihoterapie este definită ca furnizarea de servicii psihologice folosind tehnologii de telecomunicații. Terapia online este o formă de întâlnire față în față de pe o platformă sau o aplicație care permite beneficiile serviciilor unui profesionist. Tehnologiile utilizate sunt sigure și îndeplinesc cerințele diferitelor comenzi profesionale.
Ca într-o practică privată, durata ședințelor este de aproximativ cincizeci de minute, iar frecvența acestora este adaptată nevoilor fiecăruia. Persoanele care beneficiază de terapie online sunt urmărite atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
De ce echipament sau tehnologie este nevoie pentru terapia online?
Pentru a primi terapie online, evident este nevoie de un computer, smartphone sau tabletă care poate accesa rețeaua internet. Acest echipament trebuie să aibă un sistem audio și video care să faciliteze interacțiunile. În ceea ce privește psihologul, computerul său are o rețea sigură care are ca scop protejarea documentației și a datelor clienților. Terapia se desfășoară prin diferite platforme, în funcție de nivelul de stăpânire a tehnologiei. De obicei, este foarte ușor ca pacientul să se conecteze online, iar profesionistul îl poate ghida cu ușurință dacă acesta simte nevoia.
Cine poate beneficia de terapia online?
Probabil multe persoane se întreabă, dacă au profilul pentru terapia online. Ei bine, acest serviciu este utilizat pentru a face față multor probleme, având o clientelă diversă. Fie că este vorba despre o terapie individuală, o terapie de cuplu, o terapie de familie, o terapie sexuală sau consiliere, terapia online poate ajuta în orice problemă de acest gen.
De acest serviciu pot beneficia mai ales persoanele care:
- locuiesc într-o zonă îndepărtată în care serviciile unui psiholog nu sunt disponibile;
- lucrează în locuri izolate, departe de casele lor;
- călătoresc în interes de afaceri sau de plăcere;
- au dificultăți în mișcare;
- au temeri care îi împiedică să-și părăsească casa;
- au dificultăți în a fi în preajma altor oameni.
Deși acest tip de terapie este mai accesibil adolescenților și adulților, nu este exclus ca şi copiii să beneficieze de acesta în funcție de dificultățile întâmpinate. Aşadar, un psiholog online poate evalua dacă terapia online este sau nu adecvată pentru copil.
Terapia online este eficientă?
Cu siguranţă multe persoane pot avea îngrijorări cu privire la eficacitatea tratamentului. Ei bine, nu este cazul. Terapia online atrage interesul din ce în ce mai multor cercetători din domeniul psihosocial și medical. În acest sens, diferite studii tind să demonstreze că eficacitatea terapiei online este la fel de mare ca întâlnirile față în față din practica privată.
Numeroase studii au evaluat eficacitatea terapiei online iar rezultatele au echivalat cu rezultatele terapiei tradiționale. Prin urmare, aceste studii confirmă faptul că monitorizarea psihiatrică online produce rezultate clinice similare terapiei de cabinet.