Efectele benefice ale progreselor tehnologice își fac simțită prezența și în domeniul agricol care nu mai seamănă cu agricultura practicată în urmă cu decenii.
În materialul de față, ne vom concentra atenția pe sectorul zootehnic și îți vom prezenta cinci instalații moderne care au devenit dotări de bază pentru orice fermă de animale.
Gardul electric
Această soluție s-a dovedit mult mai eficientă decât metodele clasice de împrejmuire a fermelor și a suprafețelor de pășunat. Un gard electric este simplu de montat și se poate muta ușor dintr-un loc în altul, oriunde e nevoie de el.
Deși la prima vedere nu pare, plasa pentru gardul electric are capacitatea de a proteja ferma de animale mai bine decât orice gard obișnuit. Impulsurile electrice generate de un dispozitiv special se transmit în firele plasei și țin la distanță prădătorii, dar și animalele străine care ar putea pătrunde pe teritoriul fermei.
În același timp, gardul electric împiedică animalele din fermă să părăsească un anumit perimetru, eliminând astfel riscul ca acestea să se piardă, să fie furate sau atacate de prădători.
Nu în ultimul rând, cu un gard electric pot fi protejate și culturile agricole pentru că împiedică pătrunderea animalelor domestice sau a sălbăticiunilor care pot provoca pagube însemnate.
Sistemul de ventilație
Aerisirea adăposturilor este o condiție esențială pentru bunăstarea animalelor, iar cele mai multe fermele zootehnice folosesc în acest sens sisteme de ventilație.
Rolul acestora nu se rezumă doar la asigurarea confortului termic în perioada verii, ventilatoarele din fermă fiind mult mai importante.
Astfel, un sistem de ventilație ajută la eliminarea noxelor din incinta adăposturilor, înlocuind aerul viciat din interior cu aer proaspăt. Totodată, o bună ventilație ajută la controlul umidității, împiedicând astfel apariția și dezvoltarea bacteriilor și a altor agenți patogeni.
Sistemul de supraveghere video
Componenta de securitate este importantă și în cazul fermelor zootehnice, iar un sistem de supraveghere video este de mare ajutor. Mai mult decât atât, cu un astfel de sistem pot fi monitorizate permanent animalele din adăposturi; astfel, poți obține indicii importante despre comportamentul și starea lor de sănătate. De exemplu, dacă animalele sunt obosite și lipsite de vlagă pe parcursul zilei, poți afla care este cauza urmărind imaginile filmate pe parcursul nopții.
De multe ori, rozătoarele și insectele tulbură odihna animalelor, iar acest lucru îl poți constata cu ajutorul sistemului de supraveghere astfel încât să poți lua măsurile ce se impun.
Tot cu ajutorul camerelor de supraveghere, poți detecta prezența prădătorilor și poți identifica zona în care aceștia pătrund în incinta fermei.
Adăpătorile automate
În fermele cu efective mari de animale, este destul de dificil să asiguri permanent apă proaspătă și curată. Chiar dacă adăpătorile sunt suficiente, îți ia destul de mult timp să le cureți și să le umpli cu regularitate. În plus, cu cât mai multe animale sunt în fermă, cu atât calitatea apei se va deprecia mai ușor și va trebui să fie schimbată mai des.
O soluție eficientă în acest caz este utilizarea adăpătorilor automate care sunt conectate la o sursă de alimentare. Astfel, animalele au la dispoziție permanent apă proaspătă și curată din care vor consuma doar cât au nevoie. Practic, animalele se adapă singure și nu mai e nevoie să le înlocuiești apa zilnic și să te îngrijești ca aceasta să fie mereu curată.
Aparatele de muls
Într-o gospodărie cu 2-3 vaci și câteva oi sau capre, mulsul animalelor nu e o problemă prea complicată; situația se schimbă când vorbim despre ferme cu sute de capete.
În acest caz, mulsul manual ar lua prea mult timp și ar necesita un număr mare de angajați. Din acest motiv în fermele de animale sunt folosite aparate de muls care ușurează semnificativ această activitate.
În concluzie, dacă ai o fermă de animale sau vrei să demarezi o afacere în domeniul zootehnic, acestea sunt instalațiile în care trebuie să investești încă de la început.