Economiile și investițiile par, la o primă vedere, două concepte diferite. În practică, acestea sunt strâns legate între ele. De obicei, economisim mai întâi înainte să facem o investiție pe termen mediu sau lung.
Economiile reprezintă sumele de bani puse deoparte pentru o utilizare ulterioară. Investiția înseamnă utilizarea acestor resurse materiale cu speranța că vor genera venituri mai mari sau vor fi valorificate la maxim.
Dacă ai deja diferite bugete puse deoparte sau te gândești să economisești de acum încolo, iată în ce direcții îți poți investi economiile pentru un viitor mai bogat:
- Fonduri de acțiuni de dividende
În acest scenariu, dividendele reprezintă părți din profitul unei companii care pot fi plătite acționarilor, de obicei în fiecare trimestru (odată la 3 luni).
Cumpărarea acțiunilor individuale, indiferent dacă plătesc dividende sau nu, este potrivită pentru investitorii intermediari și avansați. Dar, chiar și un începător se poate avânta într-un fond de acțiuni, reducând cât mai mult riscul de pierdere.
Fondurile de acțiuni de dividende sunt o opțiune viabilă pentru aproape orice fel de investitor pe acțiuni și pot fi o adevărată sursă de venit pasiv. Cei care au nevoie de venituri și îți pot susține investițiile pentru perioade mai lungi, pot găsi această variantă ca fiind foarte atractivă.
Asigură-te că investești în companii cu un istoric solid de creștere a dividendelor, mai degrabă decât să selectezi una cu cel mai mare randament la momentul prezent.
- Închirierea de locuințe
Închirierea proprietăților poate fi o investiție excelentă dacă ai disponibilitatea de a gestiona una sau mai multe proprietăți deodată.
Cele mai citite articole
Pentru a urmări această direcție, va trebui să alegi o zonă în plină dezvoltare, cum ar fi orașele cu un centru universitar apreciat, să găsești proprietatea potrivită, să o finanțezi și să o listezi pentru chiriași.
Având în vedere creșterea prețurilor din piața imobiliară din ultimul timp, investițiile nu pot fi acoperite de economii de cele mai multe ori. De aceea, majoritatea investitorilor la început de drum și intermediari apelează la un credit ipotecar cu dobândă variabilă.
Și nu trebuie să-ți faci griji de rambursarea la timp a creditului odată ce proprietățile deținute sunt ocupate de chiriași. Valoarea chiriei poate fi setată în funcție de mai mulți factori, astfel încât să acopere cheltuielile datorate și să-ți aducă venituri pasive pe termen lung.
Închirierea de locuințe este o investiție foarte bună pentru investitorii care caută stabilitate financiară pe termen lung și care vor să genereze un flux de numerar regulat.
- Criptomonede și schimburi valutare
Criptomoneda este un fel de monedă digitală destinată să acționeze ca un mediu de schimb. În ultimii ani a devenit un activ foarte popular, împingând în sus prețurile și atrăgând cât mai mulți acționari și investitori în direcția sa.
Bitcoin și Ethereum sunt printre cele mai căutate criptomonede din lumea schimbului valutar datorită creșterilor în valoare de-a lungul timpului. Desigur, prețurile acestora fluctuează într-un an în funcție de mai mulți factori. Să luăm ca exemplu parcursul Bitcoin-ului de la începutul pandemiei de COVID-19: de la un preț sub 10.000 de dolari în 2020, a crescut la aproximativ 30.000 de dolari la începutul lui 2021. Apoi s-a dublat ușor peste pragul de 60.000 de dolari, înainte de a reveni la aproape 40.000 de dolari în 2022.
Criptomoneda este bună pentru investitorii care caută riscuri, care nu s-ar supăra dacă investiția lor merge la zero în schimbul potențialului unor randamente mult mai mari decât orice alt tip de investiție.
Viitorul tău depinde de investițiile pe care le faci începând de acum. Dacă începi destul de devreme, timpul poate fi prietenul tău și nu un dușman. Ia în considerare investirea economiilor în mai mult decât acțiuni și criptomonede și intră în lumea imobiliară cu finanțarea de la Credit Europe Bank!