Ce este „umărul înghețat”, principalele cauze și metode de tratament

Autor: Ziarul Top

Umărul înghețat, cunoscut și sub numele de capsulită adezivă sau umăr blocat, este o afecțiune dureroasă caracterizată prin inflamarea și îngroșarea capsulei articulare care înconjoară articulația umărului. Acești factori provoacă rigiditate și limitarea mișcărilor umărului, determinând imobilizarea și înțepenirea articulației. Află mai multe despre capsulita adezivă în articolul de mai jos.

Cauzele capsulitei adezive

Nu se cunosc cu exactitate cauzele care provoacă afecțiunea de umar inghetat. Capsula articulară este responsabilă pentru producerea fluidului sinovial ce ajută la lubrifierea articulației umărului. În cazul capsulitei adezive, această capsulă se inflamează și se îngroașă, iar cantitatea de lichid sinovial produs scade, ceea ce duce la pierderea progresivă a mobilității umărului.

Unele condiții medicale precum diabetul zaharat, accidentele vasculare, bolile cardiace, boala Parkinson, afecțiunile tiroidiene și bolile de țesut conjunctiv sunt asociate cu apariția capsulitei adezive. Alte traume la nivelul umărului, urmate de imobilizare, pot declanșa un răspuns autoimun, provocând inflamația capsulei articulare. Această afecțiune este mai frecventă în rândul femeilor și apare de obicei între vârstele de 40 și 60 de ani.

Simptomele umărului înghețat

Principalul simptom al capsulitei adezive este senzația de durere umar. În funcție de fazele manifestării afecțiunii, simptomele pot fi împărțite astfel:

·       Faza de înghețare (freezing stage): umărul devine rigid și dureros la mișcare. Durerea crește treptat în intensitate și poate fi mai puternică în timpul nopții. Capacitatea de a mișca umărul devine tot mai redusă. Această etapă poate dura între șase săptămâni și nouă luni;

·       Stadiul înghețat (frozen stage): durerea poate să scadă în intensitate, dar mișcările umărului rămân rigide. Acest lucru poate limita efectuarea activităților zilnice. Această etapă poate dura între două și șase luni;

·       Nivelul de dezghețare (recovery stage): durerea începe să scadă în intensitate, iar capacitatea de a mișca umărul începe să se îmbunătățească treptat. Pacientul poate să efectueze mișcările obișnuite ale umărului fără restricții semnificative și fără durere. Această etapă poate dura între șase luni și doi ani.

Tratamentul capsulitei adezive

Cele mai citite articole

Tratamentul poate fi chirurgical sau non-chirurgical, în funcție de severitatea afecțiunii.   

Tratamentul conservator se recomandă pentru gestionarea durerii, a rigidității și a disconfortului. Aceste metode de tratament includ: aplicarea alternativă a compresiilor calde și reci, medicamente antiinflamatoare, injecții cu corticosteroizi, terapia fizică, un plan de exerciții fizice, sau stimularea nervoasă electrică transcutanat (TENS).

Dacă tratamentul conservator nu ameliorează durerea și rigiditatea umărului după aproximativ un an, medicul poate recomanda intervențiile chirurgicale. Acestea implică manipularea sub anestezie, unde medicul va forța mișcarea umărului pentru întinderea sau lezarea capsulei articulare. O altă metodă chirurgicală de tratament o reprezintă și artroscopia umărului. Medicul chirurg va efectua mici incizii în zona umărului și va folosi un artroscop pentru a tăia cu precizie părțile strânse ale capsulei articulare.

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

·       www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/frozen-shoulder/symptoms-causes/syc-20372684, accesat la 02.04.2024;

·       orthoinfo.aaos.org, https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/frozen-shoulder, accesat la 02.04.2024;

·       my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/frozen-shoulder-adhesive-capsulitis, accesat la 02.04.2024.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE

extrastyle.ro