Dacă-ți face plăcere să aloci timp în personalizarea casei, un proiect de bricolaj DIY pentru construcția unei mese poate fi o alegere perfectă pentru a reîmprospăta aspectul locuinței sau pentru a da o nouă întrebuințare unei încăperi. Îți prezentăm așadar 5 sfaturi care te vor ajuta să construiești o masă rezistentă cu foarte puțin efort.
1.Asigură-te că dispui de întreg necesarul de lucru
Înainte de a trece propriu-zis la treabă, întocmește o listă cu materialele de care vei avea nevoie pe parcursul procesului. Poți păstra o serie de materiale precum lemnul de la o masă sau o piesă mai veche de mobilier (cu condiția să fie rezistentă), dar cel mai probabil vei avea nevoie de noi șuruburi și holșuruburi pentru lemn, de vopsea, bormașină, ruletă, creion de tâmplărie etc. Accesoriile de fixare (șuruburile și holșuruburile) sunt foarte importante pentru că de ele depinde stabilitatea mesei și siguranța membrilor familiei atunci când o vor utiliza. Ele se degradează în timp și/sau pot deveni greu de manevrat din cauza depunerilor de rugină sau uzurii intense.
2.Schițează proiectul și fă măsurători
Este foarte important să-ți dimensionezi proiectul cât mai exact, în funcție de necesități și de încăperea în care vei pune masa. Astfel, nu doar că e ideal să măsori fiecare componentă în parte (de la blat până la picioarele mesei), ci și zona în care o vei amplasa.
Acest truc te va ajuta să asociezi cu ușurință masa cu bucătăria generoasă sau cu un spațiu de lucru de dimensiuni reduse unde poți folosi masa drept suport pentru decorațiuni, masă de servire, birou etc.
3.Decupează elementele conform schiței de lucru
Folosindu-te de schița de lucru, de un flex sau instrument de tăiat și de o ruletă, decupează blatul și alte materiale necesare pentru a asigura perfecțiunea îmbinărilor. Poți folosi un marker special sau un creion de tâmplărie pentru a delimita cu precizie zona în care trebuie să decupezi lemnul, fără a fi necesar să revii asupra aceleiași bucăți de material de mai multe ori.
Analizează elementele de același tip (de exemplu picioarele mesei) și asigură-te că sunt perfect simetrice, înlăturând excesul de material acolo unde este cazul.
4.Fixează masa
Ca să fixezi masa cu ușurință, întoarce blatul de lucru cu fața în jos și prinde picioarele în mod superficial, pe poziții. Te poți folosi de trucul menționat anterior pentru a prinde rând pe rând, fiecare componentă în parte.
Dacă vrei să finalizezi masa mai simplu, mai repede și mai ușor, îți recomandăm să utilizezi o bormașină sau o autofiletantă pentru a fixa șuruburile și holșuruburile exact așa cum trebuie. Asigură-te că ele sunt poziționate corespunzător, dar și că masa nu se înclină și dispune de stabilitate maximă atunci când o rotești.
5.Șlefuiește masa și personalizeaz-o după dorințe
Odată ce masa a prins o formă finală, nu rămâne decât să elimini prin șlefuire toate posibilele așchii și să-i oferi definitiv forma dorită. În primul rând, șlefuiește blatul de lucru, astfel încât acesta să fie neted la atingere și pregătit pentru etapa următoare. Ulterior, aplică 1- 2 straturi de vopsea și un strat de lac care să sigileze rezultatul pentru timp îndelungat.
Bineînțeles, pentru un plus de personalitate, poți să aplici deasupra mesei rășină epoxidică. Poți înlocui vopseaua și lacul clasic cu o vopsea sau un lac 3 în 1 cu proprietăți anti-umiditate. Totodată, dacă vei pune masa în camera copiilor, folosește mai bine vopseaua pe bază de apă care nu emană un miros neplăcut și nu conține substanțe chimice nocive.
Dacă vrei o masă unică, ia în calcul aceste sfaturi, fii creativ și schimbă aspectul mobilierului tău. Atunci când ai la îndemână uneltele potrivite de lucru, materialele necesare și obiectele de construcție adecvate, proiectul de realizare al unei mese se simplifică și dintr-o dată îți descoperi libertatea de creație pentru a obține obiecte de mobilier foarte frumoase și personalizate.