Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 5 – Constanța

Autor: Ziarul Top

Iei în calcul achiziția unei locuințe în orașul de la malul mării – pentru uzul propriu sau ca investiție? Află mai întâi cum merge piața locală!

Trimestrul trecut, prețurile apartamentelor din Constanța au consemnat un avans de 2%, până la o medie de 1.190 de euro pe metru pătrat util, potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare și Imobiliare.ro. La fel ca în alte centre regionale, în perioada octombrie-decembrie au fost consemnate creșteri de preț în toate zonele Constanței; totodată, în majoritatea cazurilor, variațiile nu au depășit pragul de 4%. 

Citește și:
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 1 – București
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 2 – Cluj-Napoca
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 3 – Timișoara
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 4 – Brașov

Excepția de la regulă o reprezintă zona Poarta 6, unde prețurile solicitate s-au majorat cu 5,8%, până la o medie de 1.050 de euro pe metru pătrat. Pe următoarele locuri în clasamentul creșterilor de preț, cu un avans de câte 4%, se situează zonele Faleză Nord-Trocadero-City Park Mall-Capitol-Delfinariu (până la 1.390 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, CET Anda (până la 1.040 de euro pe metru pătrat).

Cele mai citite articole

Creșteri pe linie pot fi observate și comparativ cu perioada similară a anului trecut, variațiile situându-se, în toate cartierele constănțene, sub pragul de 8%. Astfel, cele mai mari diferențe anuale de preț se găsesc în zonele Poarta 6 (+7,8%), Central-Ultracentral-Peninsula (+7,6%), dar și în Faleză Nord-Trocadero-City Park Mall-Capitol-Delfinariu (+7,3%).

Prețurile apartamentelor din Constanța, pe zone și cartiere

Cerere versus ofertă

În ultimul trimestru din 2019, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale (apartamente și case scoase la vânzare pe Imobiliare.ro) din Constanța a consemnat, față de perioada similară a anului anterior, o creștere de 20%. În perioada analizată au avut loc, în orașul de la malul mării, aproximativ 14.800 de căutări de locuințe. Dintre acestea, mai puțin de jumătate, respectiv 37% din total, au vizat unități locative nou-construite.

În ceea ce privește oferta de apartamente și case disponibile spre vânzare, în orașul de pe Someș a avut loc, pe parcursul lui 2019, un declin de 18,3%, până la 970 de oferte. Ca și în celelalte centre regionale, scăderea anuală a ofertei a fost generată, în bună parte, de diminuarea numărului de proprietăți nou-introduse pe piață, ce s-a cifrat la -40,3% (în T4 2019 față de T4 2018). La capitolul oferte nou-introduse pe piață, Constanța ocupă penultimul loc în clasamentul marilor centre regionale, cu un total de 430 de anunțuri noi în ultimul trimestru din 2019; spre comparație, doar în Brașov au fost introduse pe piață mai puține oferte noi, respectiv 410, dintr-un total de 5.910 existent la nivelul marilor orașe.

Sursa: Imobiliare.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE