Laptele de vaca sau de capra: care este cel mai bun lapte pentru bebelusi?

Autor: Ziarul Top

Alaptarea ramane, fara indoiala, cea mai buna optiune in ceea ce priveste beneficiile nutritionale pentru sanatate si cresterea copilului. Organizatia Mondiala a Sanatatii o recomanda in primele sase luni ale copilului, prin urmare, poti alege lapte praf Topfer

Cu toate acestea, unele proaspete mame nu pot sau nu doresc sa-si alapteze bebelusii. In acest caz, formulele pentru sugari sunt un bun releu pentru a oferi copilului ceea ce are nevoie pentru dezvoltarea sa. Retine ca laptele crud de vaca sau de capra nu este potrivit pentru un copil. Este cu adevarat necesar sa alegi formule pentru sugari special dezvoltate, precum laapte praf Topfer pentru a acoperi nevoile sugarului in functie de varsta acestuia.

Unele mame sunt tentate de alt lapte decat laptele de vaca. Dar poate laptele de capra sa faca asta? Ce il face diferit de laptele de vaca?

Ii poti da copilului tau lapte de capra?

In timp ce pentru o lunga perioada de timp doar laptele praf pe baza de proteine ​​din laptele de vaca a fost autorizat, laptele de capra pentru bebelusi a primit, de asemenea, autorizatie europeana pe piata. 

Intr-adevar, au fost efectuate mai multe studii clinice si au confirmat ca acest tip de lapte pentru sugari a fost adaptat nevoilor sugarilor, in conformitate cu cerintele europene. Prin urmare, proteinele din lapte, vitaminele si mineralele, acizii grasi esentiali sunt prezenti in proportiile corecte. 

De asemenea, s-au demonstrat rate de crestere similare intre bebelusii hraniti cu lapte pentru sugari derivat din laptele de capra si nou-nascutii alaptati exclusiv sau hraniti cu o formula pentru sugari pe baza de lapte de vaca.

Lapte de vaca pentru sugari vs lapte de capra: care sunt diferentele?

Cand vine vorba de laptele pentru sugari, indiferent de sursa animala a laptelui, profilul nutritional trebuie sa corespunda nevoilor sugarului si sa indeplineasca aceleasi cerinte de reglementare. Cu toate acestea, exista diferente intre laptele de vaca si cel de capra. 

Gustul

Pentru inceput, laptele de vaca si cel de capra nu au acelasi gust. Pentru unii bebelusi carora le este greu sa se adapteze la laptele de vaca, oferirea lor de lapte pentru sugari din capra poate ajuta la anumite situatii.

Secretia mai aproape de laptele matern

La fel ca femeile, caprele isi secreta laptele apocrin, ceea ce inseamna ca laptele este eliberat in conductele excretoare prin antrenarea componentelor celulare. Nucleotidele, de exemplu, sunt apoi conservate. Vaca, pe de alta parte, are un proces merocrin, adica fragmentele celulare nu insotesc laptele produs. Ca atare, laptele de capra este mai aproape in compozitia sa de laptele matern.

Daca ai un copil care sufera de reflux gastroesofagian, e indicat sa discuti aceasta optiune de alegere cu medicul pediatru. In orice caz, nu schimba laptele fara sfatul medicului pediatru. 

ARTICOLE RELEVANTE