Mecanismul ceasului: ce tip aleg?

Autor: Ziarul Top

Mecanismul reprezintă componenta ceasului, care are rol de motor şi ajută ceasul să îşi îndeplinească toate funcţiile. Ceasurile au moduri diferite de funcţionare. Aceste moduri sunt reduse la 2 mecanisme principale:

  • quartz;
  • mecanic – manual şi automat;

Pentru a face alegerea corectă este necesară cunoaşterea diferenţelor dintre cele două mecanisme.

Mecanism quartz 

Ceasurile cu quartz sunt alimentate de baterii înlocuibile. Sunt populare deoarece sunt extrem de precise. Bateriile lor trebuie înlocuite la fiecare câțiva ani. Aceste modele funcționează prin transmiterea electricității printr-un cristal de quartz cu o formă specială. 

Quartzul a fost folosit pentru prima dată în ceasuri în 1969 și apoi a devenit o adevărată revoluție în producția de astfel de produse. Principalul avantaj al acestei tehnologii este precizia ridicată. În plus, nu este necesară înlocuirea bateriilor în mod constant sau întoarcerea regulată a coroanei. 

Un alt avantaj întâlnit la modelele de ceasuri de dama fossil este aspectul lor fashion, care în mod sigur va fi remarcat. De asemenea, există şi ceasuri barbati fossil care pot fi alese în funcţie de buget. 

Mecanism automat 

Ceasurile automate sunt alimentate de mișcarea mâinii. În general, acestea stochează energie timp de 36 de ore până la 48 de ore și, prin urmare, necesită ajustări suplimentare odată oprite. Sunt identice cu ceasurile mecanice în ceea ce privește metoda de măsurare a timpului. 

Cele mai citite articole

Principala diferență constă în rotorul atașat mecanismului. Acesta se rotește de fiecare dată când proprietarul îşi mişcă mâna. Este realizat astfel încât, ceasul să nu trebuiască să fie întors manual de către proprietarul său. 

Ceasurile cu mecanisme automate sunt foarte populare, deoarece există o mare cerere pentru modelele care nu trebuie activate manual. Însă au mai puțină rezervă de putere decât cele care sunt activate manual. Prin urmare, trebuie purtate regulat pentru a funcţiona bine. 

Mecanism mecanic 

Ceasurile mecanice există de secole și se bazează pe aproape același principiu. Arcul principal este activat prin întoarcerea coroanei. O serie de îmbunătățiri au fost aduse primelor ceasuri de mână, astfel încât astăzi sunt mai precise și au o rezervă de putere mai mare. 

Cu toate acestea, au nevoie de activare regulată pentru a funcționa corect, cel puțin o dată sau de două ori pe zi. Ceasurile mecanice sunt mai puțin precise decât ceasurile cu quartz și, de obicei, rămân în urmă cu până la 30 de secunde pe zi, în funcție de cât de des sunt purtate și de cât de des sunt activate.

Ceasurile solare

Ceasurile solare sunt la fel de precise ca ceasurile cu quartz, dar nu au baterii. Sunt încărcate de lumină (chiar emisă de o sursă artificială) și continuă să lucreze în întuneric complet timp de mai multe luni. Acestea au un panou solar sub cadran sau în jurul acestuia. Acest panou primește lumină din mediu. Poate fi emisă dintr-o sursă artificială sau naturală și transformată în energie electrică, utilizată pentru a încărca bateria care acționează ceasul. 

Acest lucru ajută la evitarea necesității de a înlocui bateria. Bateriile conțin substanțe chimice dăunătoare și îndepărtarea acestora ajută la protejarea mediului. Energia stocată în celulă, ajută ceasul să nu rămână în urmă sau să se oprească, atunci când nu este expus la lumină. 

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE