SFATURI PENTRU A CREȘTE EFICIENȚA BUCĂTĂRIEI RESTAURANTULUI TĂU

Autor: Ziarul Top

Orice afacere are propriile provocări, însă putem spune că nișa HoReCa este printre cele mai dificile segmente de business. Proprietarii restaurantelor, spre exemplu, trebuie să țină cont de calitatea serviciilor oferite clientului, dar nu numai. Ei se confruntă cu griji adiționale, precum alegerea furnizorilor pentru ingredientele folosite în bucătărie, depozitarea alimentelor la temperaturi potrivite, alegerea echipamentelor raportat la volumul de preparare a mâncărurilor, cât și amenajarea bucătăriei pentru un flux cât mai accesibil pentru personal.

Mai jos regăsești câteva sfaturi pentru a organiza bucătăria tău restaurantului într-o manieră cât mai eficientă, pentru a economisi costuri adiționale pe termen lung, pentru a câștiga timp și pentru a crea un mediu de lucru cât mai productiv pentru angajații tăi.

1. IA ÎN CONSIDERARE MENIUL RESTAURANTULUI.

În mod evident, principalul factor pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când faci amenajarea spațiului de lucru este meniul restaurantului tău. Ce fel de mâncare se va găti în bucătăria respectivă?Plecând de la premisa ca bucătarul principal nu este complet neexperimentat, vorbește cu acesta pentru înțelegerea nevoilor lui, cât și echipei lui. Bucătarul știe cel mai bine fluxul de lucru al bucătăriei. Care este cea mai accesată zonă a bucătăriei? Unde vor fi depozitate alimentele și cât de mult spațiu va ocupa depozitarea acestora? De ce fel de echipamente are nevoie – oare are experiențe trecute pozitive/negative cu anumite tipuri de echipamente? Toate aceste informații sunt foarte utile in amenajarea bucatariei restaurantului tău. La fel de important, bucatarul îți va spune și de ce nu ai nevoie, pentru a evita să irosești bani pe tehnologii inutile, doar pentru că sunt populare.

2. PLITELE JOACĂ UN ROL IMPORTANT

Plitele reprezintă o componentă vitală a echipamentului unui restaurant. În primă fază, este nevoie să analizezi dacă optezi pentru o gama de cuptoare, aragaze/plite pe gaze sau electrice. Plitele pe gaz îți oferă posibilitatea să ajustezi mai ușor temperatura, însă plitele electrice se curata mult mai rapid, printr-un design mai minimalist, mai elegant.

Ia în considerare factori precum infrastructura tehnică a clădirii și mărimea restaurantului tău. Cu cât restaurantul este mai mare, cu atât vei tinde să optezi pentru electrocasnice care funcționează cu gaze. 

3. DEPOZITAREA FRIGORIFICĂ  ADECVATĂ ASIGURĂ UN TRAI MAI LUNG AL ALIMENTELOR

Cum mentionam la începutul articolului, păstrarea alimentelor conform normelor in vigoare, reprezintă o grijă reală a proprietarilor de restaurant. Vei avea nevoie de doua tipuri de echipamente și de spații pentru acest lucru. 

Spațiul frigorific pentru depozitarea alimentelor în cantități mari este o necesitate. Aici va fi amplasat un spațiu de dimensiuni generoase, ce nu va mai putea fi mutat ulterior. Acest spațiu este reprezentat de frigiderul central unde vor fi depozitate majoritatea alimentelor reci. Pentru acest spațiu, va fi nevoie de o proiectare customizată de sisteme de rafturi speciale, pentru a le organiza cât mai bine și pentru  a fi cât mai accesibile pentru personal. De obicei, acest spațiu frigorific este accesat doar de bucătarul șef și ajutoarele acestuia.De asemenea, vei avea nevoie și de o vitrină frigorifică, ca pe altex.ro. Acestea sunt folosite in restaurante pentru accesarea rapidă a produselor lactate, a băuturilor (în cazul vitrinelor verticale), cât și a deserturilor/prăjiturilor (în cazul vitrinelor orizontale). Acestea pot fi accesate chiar și de chelneri, fără a apela la bucatari, fiind vorba de produse deja preparate. Ușile vitrate permit o inspectare rapidă a produselor, pentru a eficientiza timpul de căutare. Cei de la Altex au o gamă variată de astfel de vitrine în categoria lor adresată spațiilor HoReCa.

4. BLATUL – ELEMENTUL DE LEGĂTURĂ  AL ECHIPAMENTELOR

Blatul are importanță ridicată în cadrul bucătărie. Acesta trebuie proiectat într-o manieră în baza căreia, personalul își poate crea un tipar de circulatie în bucătărie. Astfel, este de preferat ca blatul să fie un model cât mai versatil și ușor de adaptat nevoilor bucătărie, cât și a dimensiunii echipamentelor. 

Oțelul inoxidabil e cea mai buna alegere pentru materialul blatului. Este foarte rezistent, nu atrage bacterii și rezistă la orice produs de curățare, fără riscul de a se deteriora. 

În industria HoReCa, reputația este totul. Este nevoie de foarte mult timp pentru a-ți construi o reputație bună și este nevoie doar de o experiență neplăcută în rândul clienților, pentru a ți-o deteriora. Astfel, organizarea și analiza amănunțită a nevoilor sunt esențiale pentru un restaurant eficient și îndrăgit de către clienți.

Sursa foto: Pexels.com

ARTICOLE RELEVANTE