Vrei un apartament cu mai mult de două camere? Vei fi, probabil, afectat de noul program „O familie, o casă”

Autor: Ziarul Top
Deși și-ar dori apartamente mai mai mari, mulți români ajung, din cauza dificultăților de finanțare, să se mulțumească cu mai puțin

Pragul de preț de 70.000 de euro va limita mult paleta de opțiuni a cumpărătorilor care își doresc locuințe noi mai spațioase în marile orașe.

În cadrul primei emisiuni imoExpert realizate de Imobiliare.ro, Răzvan Ionescu, director de marketing al Impact Developer & Contractor, a discutat despre provocările aduse de noul program „O familie, o casă”, care ar trebui să înlocuiască Prima Casă. În opinia sa, cea mai semnificativă schimbare adusă de proiectul legislativ inițiat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, constă nu atât în limitarea veniturilor potențialilor beneficiari, ci în impunerea unui prag maxim de preț pentru proprietățile ce pot fi achiziționate de către aceștia.

O asemenea măsură va elimina, practic, din paleta de opțiuni a cumpărătorilor din marile orașe, majoritatea locuințelor noi. „Una dintre marile restricții, cel puțin pentru marile orașe, este prețul maxim. Dacă în cazul unei familii cu un venit de 7.000 de lei există posibilitatea finanțării unor apartamente cu trei camere poate peste acest prag, limitarea la preț maxim practic scoate din aria de eligibilitate majoritatea proiectelor rezidențiale noi din București. Foarte puține proiecte se vor califica și nu vorbim doar de București, probabil că și de alte mari orașe din țară (vorbim de Cluj și Constanța, Iași, Timișoara)”, explică Răzvan Ionescu. Există, desigur, posibilitatea ca Guvernul să aibă în vedere tocmai canalizarea fondurilor alocate programului către orașele mici și către păturile sociale cu venituri foarte mici.

Aici poți viziona integral prima emisiune imoExpert!

Apartamentele cu trei camere vor fi și mai greu accesibile

Impunerea unui prag maxim de preț pentru locuințele eligibile să fie achiziționate cu ajutor de la stat vine, de fapt, să acutizeze o problemă pe care dezvoltatorii o resimțeau deja: faptul că majoritatea locuințelor cu mai mult de două camere, dezvoltate în marile orașe după perioada de recesiune, nu se (mai) încadrau în plafonul de garantare impus de către stat. „Proiectul nostru (Greenfield Residence, n.red.) s-a pretat acestui program (Prima Casă, n.red.), însă în ultimii ani interesul a scăzut, odată cu orientarea noastră către apartamente mai mari, apartamente cu trei camere, care au ieșit treptat din vizorul celor care urmăreau o finanțare integrală prin Prima Casă. Practic, doar apartamentele cu două camere s-au mai calificat în 2018, iar în noul program se pare că nici acestea nu se vor mai califica, ca urmare a acelui prag de preț maxim”, arată Ionescu.

Acesta este motivul pentru care o asociație a dezvoltatorilor imobiliari ar fi dorit, de fapt, ridicarea plafonului de finanțare pentru Prima Casă la 450.000 de lei – și nicidecum o impunere a unui prag de preț. Citește mai mult aici!

O deconectare între scop și soluțiile propuse

Cele mai citite articole

În opinia oficialului Impact, un program care să continue Prima Casă este, cu siguranță, de ajutor, iar intenția legiuitorului de a ajuta familiile tinere, cu copii, este una bună, pentru că, probabil, acolo este cea mai mare nevoie de sprijin – la familiile care încep să aibă copii și nu au resursele necesare pentru a-și cumpăra un apartament mai mare. „Problema pe care o văd este, practic, această deconectare între scopul programului de a ajuta familiile cu copii și tipul de apartamente care se finanțează, pentru că dacă vorbim de 70.000 de euro plafon maxim, probabil că apartamentele care se vor încadra în acest plafon în marile orașe sunt apartamentele cu două camere și garsonierele. Însă, dacă vrem să stimulăm familiile cu copii, nu cred că asta ne dorim – să locuiască în garsoniere sau în apartamente cu un singur dormitor. Să acordăm șansa acestor familii de a avea un start”, punctează acesta.

„Aș spune că există loc de îmbunătățire, n-aș spune că mișcarea este greșită. Ar trebui să gândim mai mult modul în care se interconectează măsurile între ele: plafoanele, intenția. Noi vedem o nevoie din ce în ce mai mare pe zona de apartamente cu trei camere pentru familii. În același timp, vedem și o tendință, care chiar se accentuează în ultimii doi-trei ani, de focalizare a cererii pe două camere: deși nevoia vine pe trei camere, în momentul în care oamenii se uită ce-și permit să ia, care sunt prețurile în piață, se duc și fac acest compromis pe două camere.”

Citește și: Imobiliare.ro lansează prima emisiune imoExpert: Despre evoluția prețurilor și eventualitatea unei crize

Predictibilitatea, o nevoie importantă a pieței

Răzvan Ionescu estimează că impunerea unui plafon maxim de preț pentru finanțările cogarantate de către stat va duce, în primul rând, la o restrângere a vânzărilor prin programul guvernamental atât în marile orașe, cât și per ansamblu (având în vedere că multe dintre achizițiile prin Prima Casă au loc în marile centre regionale).

În opinia sa, când vine vorba despre un asemenea program guvernamental, predictibilitatea este foarte importantă pentru piață. Asta pentru că, din momentul în care structurezi un program, până ca piața să răspundă la el, durează aproximativ trei ani – pentru că dezvoltarea unor produse care să răspundă concret unui anumit set de cerințe necesită timp. „Noi, la momentul acesta, nu cred că avem acest grad de predictibilitate. De aceea cred că unul dintre lucrurile la care atât Guvernul, cât și legislativul ar trebui să se concentreze este crearea unui cadru care să asigure o predictibilitate cel puțin pe cinci ani a acestui program. Pentru că soluții sunt, există potențialul de a veni cu proiecte dedicate – evident din ce în ce mai greu, dacă venim cu aceste plafoane”, subliniază Ionescu.

Sursa: Imobiliare.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE