3 boli legate de somn despre care nu ai auzit

Autor: Ziarul Top
3 boli legate de somn despre care nu ai auzit
3 boli legate de somn despre care nu ai auzit

În ultimii ani, cercetătorii studiază intens somnul, iar descoperirile pe care le fac sunt de-a dreptul fascinante. Dacă până acum câțiva ani se vorba doar despre insomnie ca o tulburare de somn ce ajunge să afecteze calitatea vieții, în ziua de astăzi putem vorbi despre sindromul picioarelor neliniștite, paralizia în somn, narcolepsia, sindromul de apnee în somn sau insomnia familială fatală. Unele dintre ele sunt extrem de rare și puțin cunoscute, însă cu cât afli mai multe despre aceste boli de somn, cu atât mai fascinant ți se va părea această constantă din viață noastră. Iată care sunt cele 3 boli de somn despre care sigur nu ai auzit prea multe!

Narcolepsia

Narcolepsia este o boală de somn ce se manifestă printr-o somnolență excesivă în timpul zilei. Practic, persoanele care suferă de narcolepsie adorm în timp ce poartă o conversație, în timp ce conduc sau mănâncă. Narcolepsia poate produce și insomnii pe durata nopții, tulburări de concentrare, slăbiciune musculară sau chiar paralizie temporară în timpul somnului. Nu se cunoaște o cauză sigură a acestei afecțiuni, însă cercetătorii bănuiesc că la baza acestor stări de somnolență stă un deficit de orexină (neurotransmițător care ajută la reglarea somnului).

Paralizia în somn

Cele mai citite articole

O altă boală legată de somn, destul de înfricoșătoare, este paralizia în somn. Persoanele care suferă de paralizie în somn se trezesc în mijlocul nopții și constată că nu se pot mișca sau vorbi. Este o senzație temporară, ce dispare în câteva minute de la trezire. Nimeni nu își dorește să treacă printr-o astfel de experiență, însă nici nu poți face prea multe lucruri pentru a evita-o. Este important să îți păstrezi un program regulat de somn, să te asiguri că dormi în condiții confortabile (pe o saltea care îți asigură suportul necesar pentru coloană, o pernă și o pilota de calitate) și că nu ești suprasolicitat.

Insomnia familială fatală

Insomnia familială fatală mai este cunoscută și sub denumirea de boala oamenilor care nu mai pot să doarmă. Te-ai gândit vreodată cum ar fi să nu poți dormi zile, săptămâni sau luni întregi? Deși este o boală extrem de rară, există în lume persoane care orice ar face, nu pot dormi. Din păcate însă, nu există un tratament pentru această afecțiune. Este de fapt o boală genetică, transmisă de la părinți la copii, cauzată de o mutație a proteinelor prionice. Această boală se manifestă sub forma unei insomnii care progresează rapid și duce la deces (de regulă la câțiva ani după debutul primelor simptome).

Nu este cazul să te îngrijorezi, toate aceste boli sunt destul de rare. Dacă ai probleme cu somnul, nu ezita să te adresezi unui specialist care va ști exact de ce tratament ai nevoie!

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE