9 sfaturi practice pentru prevenirea oboselii oculare la locul de muncă

Autor: Ziarul Top

9 sfaturi practice pentru prevenirea oboselii oculare la locul de muncă

Oboseala oculară la locul de muncă apare după o perioadă de lucru intens, cu multe ore petrecute în fața computerului sau realizând sarcini care implică focusarea ochilor pentru perioade îndelungate într-un singur punct. Prevenirea oboselii ochilor și a vederii este esențială pentru menținerea sănătății, dar și pentru a reduce disconfortul vizual. 

1. Control optometric periodic

Importanța unui control optometric periodic este adesea subestimată, însă acesta poate fi esențial în depistarea timpurie a problemelor de vedere. Multe afecțiuni oculare pot fi tratate eficient dacă sunt descoperite devreme. Un control optometric periodic ar trebui să fie o prioritate, în special pentru cei care-și petrec o mare parte din timp în fața calculatorului. 

Un control la ochi gratuit în Pitești presupune o serie de teste care permit optometristului să evalueze acuitatea vizuală și să identifice modificările care pot sugera debutul unor vicii de refracție. (1)

2. Ochelari de protecție

Lumina albastră este un tip de radiație luminoasă ce provine de la ecranele digitale. Expunerea îndelungată la aceasta poate afecta vederea, provocând oboseală oculară și alte probleme de vedere. 

Ochelarii de protecție sunt o soluție eficientă pentru a contracara efectele luminii albastre. Ochelarii pentru computer sunt echipați cu lentile speciale care pot reduce cantitatea de lumină albastră la care sunt expuși ochii, prevenind oboseala oculară. (2)

3. Filtre anti-reflexie

Filtrele anti-reflexie funcționează prin reducerea luminii strălucitoare care vine de la ecran, diminuând astfel tensiunea oculară și îmbunătățind confortul vizual. 

Pentru a alege și utiliza corect filtrele anti-reflexie, este necesar să se achiziționeze un produs de calitate, deoarece acestea au o capacitate mai mare de a reduce lumina strălucitoare. Instalarea corectă, pe monitor, alături de poziționarea adecvată, favorizează protecția ochilor.  (2)

4. Setarea corectă a monitorului

Poziționarea corectă a monitorului este esențială pentru a preveni oboseala ochilor și a reduce tensiunea pe gât și spate. Monitorul ar trebui să fie plasat, astfel încât partea superioară a ecranului să fie la nivelul ochilor sau puțin mai jos. Acest lucru reduce efortul ocular și previne obiceiurile încruntarea sau înclinarea nefirească a capului.

Distanța ideală a monitorului de ochi este de aproximativ 50 – 70 cm. Acest lucru ajută la asigurarea unui confort vizual optim și la prevenirea suprasolicitării oculare. 

Poziția corectă pe scaun este cu spatele drept și picioarele pe podea, pentru reducerea tensiunii la nivelul ochilor, gâtului și spatelui. (1), (2)

5. Pauze regulate și exerciții oculare

Pauzele scurte ajută la reducerea stresului ocular și la îmbunătățirea concentrării. În plus, pot preveni durerile de cap, oboseala și alte probleme de sănătate asociate cu lucrul îndelungat la calculator.

Exercițiile oculare pot ajuta la reducerea tensiunii oculare și la îmbunătățirea sănătății oculare. De asemenea, pot îmbunătăți acuitatea vizuală și pot preveni uscăciunea ochilor. (3)

6. Regula 20-20-20

Regula 20-20-20 este o metodă simplă, dar eficientă pentru a reduce tensiunea și oboseala oculară, mai ales pentru cei care lucrează la computer pentru perioade lungi de timp. Constă în a face o pauză la fiecare 20 de minute, pentru concentrarea ochilor pe un obiect aflat la aproximativ 20 de pași, timp de 20 de secunde. 

Prin schimbarea focalizării și privirea la distanță, ochii se relaxează, ceea ce poate ajuta la prevenirea problemelor de vedere pe termen lung. Dacă se respectă această regulă, confortul ocular se îmbunătățește semnificativ, iar productivitatea la locul de muncă poate crește. (3)

7. Condiții speciale la birou

Este important să se evite lumina strălucitoare sau reflectoarele care pot crea umbre. Acestea pot accentua oboseala ochilor, ducând la disconfort și chiar la probleme de vedere pe termen lung.

Luminozitatea excesivă a ecranului poate cauza, de asemenea, disconfort ocular și poate duce la oboseală. Este recomandabil să se regleze luminozitatea ecranului la un nivel confortabil pentru ochi, în armonie cu iluminarea din încăpere, evitând astfel contrastul puternic care poate solicita ochii. (2), (3)

8. Clipitul des

Cele mai citite articole

Clipitul este un mecanism natural prin care ochii își mențin umiditatea și se curăță. Cu fiecare clipire, un film lacrimal acoperă suprafața ochilor, prevenind uscăciunea și iritația. Concentrarea asupra unui ecran de computer sau a altui dispozitiv digital, face ca tendința de a clipi să se reducă semnificativ. Un motiv în plus, așadar, pentru a face pauze dese și exerciții oculare. (3)

9. Hidratare

Lipsa apei din organism poate afecta calitatea lacrimilor, care lubrifiază și curăță suprafața ochiului, provocând uscăciune, iritații și senzații neplăcute. Deshidratarea nu afectează doar confortul ochilor, ci și acuitatea vizuală. Când corpul este deshidratat, poate avea dificultăți în producerea lacrimilor, esențiale pentru păstrarea clarității ochilor. 

Pentru a asigura o bună hidratare, se recomandă consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi. În pofida unei hidratări adecvate, unele persoane pot experimenta simptome de ochi uscați. Picăturile oftalmice pot ajuta la lubrifierea ochilor. (1), (2)

În final, îți mai spunem că de la primele semne ale apariției problemelor de vedere, respectarea recomandărilor și purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact cu dioptriile aferente este o necesitate. În magazinul de optică Lensa Pitești din Supernova Mall  găsești toate dispozitivele de corecție de care ai nevoie și soluțiile aferente pentru curățarea și igienizarea acestora!

Dacă urmezi sfaturile practice, pentru prevenirea oboselii oculare la locul de muncă, din acest material, poți să îți îmbunătățești vederea și îți menții și sănătatea ochilor. Dacă experimentezi disconfort persistent sau oboseală oculară, mergi la un control optometric, pentru un diagnostic avizat și sfaturi personalizate nevoilor!

Surse de informare:

1. Eyestrain – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/eyestrain/diagnosis-treatment/drc-20372403, Accesat 22.12.2023

2. Preventing Eye Strain at the Computer – https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=P00516, Accesat 22.12.2023

3. Computers, Digital Devices and Eye Strain – https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/computer-usage, Accesat 22.12.2023

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE