Metoda Pilates, antrenament de calitate pentru fizic și psihic

Autor: Vornisa Diana

Se găsesc online modele de echipament pilates pentru persoanele ce îndrăgesc această metodă de antrenament fizic.

Metoda Pilates este este mult iubită de către femei deoarece se bazează pe niște exerciții ușoare, executate cu blândețe. Ele sunt extrem de eficiente, deoarece reușesc ca să dezvolte armonios masa musculară, să îmbunătățească rezistența, flexibilitatea și echilibrul, să corecteze și postura, să dea practicantei o stare de bine. Armonizează fizicul și psihicul concomitent.

Fundamentele Pilates

Tehnica Pilates, așa cum a fost ea concepută de către Joseph H. Pilates, are la bază opt principii de bază (concentrare, control, centrifugare, fluiditate, precizie, respirație, izolare, regularitate) și 35 de mișcări focusate pe sporirea stării de bine fizice și psihice.

Totuși, pentru a fi eficiente cu adevărat, exercițiile pilates trebuie executate prin respectarea și aplicarea scrupuloasă a principiilor metodei, așa cum au fost ele explicate de către întemeietorul metodei.

Pilates poate fi practicat inițial în grup, la o sală de fitness ce are și astfel de ore în program, sub îndrumarea unui antrenor, iar ulterior, după ce sunt învățate exercițiile, chiar acasă, eventual cu ajutorul unor DVD-uri ori urmărind diversele filmulețe cu această tematică de pe internet.

Echipamentul Pilates

Este o formă de antrenament fizic și psihic care necesită un echipament sportiv specific, ce include poate include mai multe elemente: mingi, cilindri de spumă, inele pilates, bile pilates etc.

Mingea este un instrument ideal pentru pilates, la fel cum este și pentru altele forme de fitness individual sau de grup. Flexibilă și foarte rezistentă, facilitează anumite mișcări ce pot să crească treptat în dificultate, rămânând în același timp un obiect distractiv, care ne amintește de copilărie.

Bilele pilates sunt folosite pentru întărirea musculaturii.

Cilindrul de spumă pilates (roller de spumă) este un accesoriu sportiv esențial pentru executarea unor exerciții specifice în timpul sesiunilor de antrenament atât la domiciliu, cât și la sală, sub îndrumarea unui antrenor.

Metoda Pilates vă cere să fiți prezenți Aici și Acum

Spre deosebire de alte forme de exerciții fizice, metoda Pilates nu dezvolta prea mult anumite părți ale corpului și le neglijează pe celelalte, ci tratează corpul ca un întreg, holistic.

Cu mii de exerciții și modificări posibile, având ca punct de plecare metoda tradițională, antrenamentele pilates pot fi adaptate nevoilor individuale.

Dacă doriți să scăpați în greutate, formula pentru pierderea în greutate rămâne întotdeauna aceeași: ardeți mai multe calorii decât mâncați zilnic. Ca metodă de fitness pentru întregul corp, ajutorul pilates vă va ajuta să faceți cu brio acest lucru. În combinație și cu alte exerciții fizice, pilates devine un instrument eficient de pierdere în greutate și tonifiere corporală.

Joseph Pilates a fost de părere că pilates e de ajutor în coordonarea eficientă a trupului, minții și spiritului. Acesta este unul dintre secretele exercițiile pilates: fiecare mișcare se execută cu o atenție totală, pe principiul „Aici și Acum!”. Când suntem prezenți, nu ne risipim, corpul și mintea se unesc pentru a aduce cele mai multe beneficii posibile organismului nostru. Principiile pilates, centrarea, concentrarea, controlul, precizia, respirația și fluxul, sunt concepte-cheie utilizate pentru a integra corpul și mintea.

Popularitatea în continuă creștere a metodei Pilates se constată și în țara noastră. Acest lucru este bun deoarece, atunci când începeți antrenamentul pilates, este important să începeți cu o instruirea live la o sală de gimnastică și, de preferință, cu un instructor certificat capabil să vă dea cele mai bună îndrumări.

Mai apoi, există o mulțime de modalități de a vă suplimenta învățarea de bază. Puteți practica acasă, fie și folosind un  echipament minimal de pilates.

Totuși, nu uitați regula principală: în cazul metodei Pilates, nu trebuie să realizați mișcările în mod automat, inconștient, privind la televizor, vorbind la telefon, ascultând muzică nepotrivită (de exemplu rock). Concentrându-vă 100% asupra mișcărilor pe care le faceți, fiți prezenți, iar rezultatele benefice nu vor întârzia ca să apară.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE