Cine este pilotul de vânătoare care a evitat un război între India și Pakistan. Gestul pe care l-a făcut pentru ca documente secrete să nu ajungă în posesia inamicilor / FOTO&VIDEO

Autor: Ziarul Top

Povestea supraviețuirii lui Abhinandan Varthaman, pilotul doborât în timpul unei misiuni și capturat pe teritoriul Pakistanului, a emoționat întreaga Indie.

Vineri, comandorul a fost eliberat de autoritățile pakistaneze, iar acest lucru a contribuit la dezamorsarea uneia dintre cele mai grave crize izbucnite în ultimii zeci de ani între India și Pakistan, care sunt puteri nucleare.

După lăsarea serii, Abhinandan Varthaman a trecut granița, pe jos, prin punctul de frontieră Wagah, dintre India și Pakistan. Pilotul a fost întâmpinat de oficialii indieni și primit acasă, precum un adevărat erou. Ca într-o zi de sărbătoare, sute de oameni au fluturat steagul Indiei și l-au întâmpinat pe pilot cu flori.

Premierul indian Narendra Modi a salutat eliberarea pilotului despre care a spus că a dat dovadă de un „curaj exemplar”.

Potrivit specialiștilor, pilotul, în vârstă de 38 de ani, originar din orașul Chennai, va fi supus unor investigații medicale amănunțite.

Avionul de vânătoare pilotat de Varthaman a fost doborât miercuri, în urma unui atac aerian, purtat între India și Pakistan după aproape 50 de ani.

Abhinandan Varthaman a fost capturat de armata pakistaneză, ceea ce a intensificat conflictul deja existent între cele două țări. Oficiali din lumea întreagă, inclusiv din Statele Unite, au făcut demersuri pentru a detensiona relațiile dintre cele două puteri nucleare, în condițiile în care premierul pakistanez avertizase despre pericolul unui război nuclear.

Precum în filmele de acțiune, pilotul indian s-a parașutat din avionul cuprins de flăcări, notează Washington Post, care citează BBC și Dawn, principala publicație în limba engleză din Pakistan.

După ce și-a dat seama că se află în Pakistan, Varthaman a început să fugă și să tragă cu pistolul pentru a-i dispersa pe localnicii furioși. În momentul în care s-au apropiat oamenii puși pe scandal, pilotul a sărit într-o baltă și a distrus mai multe documente documente importante. Pe unele dintre ele le-a mâncat, înainte de a fi capturat.

Joi, premierul pakistanez Imran Khan a anunțat că pilotul indian va fi eliberat „ca gest de pace” față de India. Decizia a detensionat relațiile dintre India și Pakistan, după două zile de ostilități în care aviația indiană lansase un atac asupra unei baze de antrenament a unei grupări teroriste din Pakistan.

Cele mai citite articole

Potrivit sursei citate, capturarea pilotului a stârnit controverse în întreaga Indie, mai ales după ce în spațiul public a apărut o filmare în care comandorul a fost atacat de localnicii furioși, în zona în care se prăbușise. La un moment dat, un militar pakistanez le-a cerut oamenilor să se potolească.

Ulterior, ministerul de Interne din Pakistan a prezentat o înregistrare în care Abhinandan Varthaman apare legat la ochi și cu sânge pe față, fiind interogat de autoritățile pakistaneze. Prezentarea publică a prizonierilor a fost considerată o încălcare a prevederilor Convenției de la Geneva.

Ministrul indian de Externe a „condamnat vehement gestul vulgar Pakistanului de a prezenta cadre rănite”. Mai apoi, oficiali din armata Pakistanului au reacționat, menționând că pilotul este tratat așa cum prevăd „normele eticii militare”.

Tatăl lui Abhinandan Varthaman este un respectat mareșal în aviația Indiei. La un moment dat, Simhakutty Varthaman a consiliat la un moment dat un regizor care a realizat un film despre un pilot închis în Pakistan, după ce a fost capturat în timpul războiului. În peliculă, eroul se reunește, în cele din urmă, cu familia sa.

După ce a aflat despre capturare, Simhakutty Varthaman spune că s-a rugat ca fiul său „să nu fie torturat”.

Nu este prima oară când un pilot indian a fost capturat de Pakistan. În 1999, puterile rivale au purtat un conflict în Himalaya, cunoscut drept războiul Kargil. Aviația indiană a trimis avioane de vânătoare în Pakistan, iar pilotul Kambampati Nachiketa a fost capturat de forțele pakistaneze. Bărbatul a fost torturat de opt zile, cât timp a fost ținut ostatic, și apoi a fost eliberat.

sursă foto: EPA


Citește și: 

DIICOT l-a audiat pe falsul medic ginecolog de la Spitalul Ilfov după ce a aflat că a recoltat celule stem de nou născuți într-un studiu finanțat de compania elvețiană Nestle!

Principiile de viață a patru femei cu dizabilități, puse sub lumina reflectoarelor, într-un shooting inedit de modă

Ultima dorință a Zinei Dumitrescu: să moară în patul ei, nu la spital. Nu mai mănâncă și refuză internarea!


Sursa: Libertatea.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE