Care sunt diferențele dintre RTX și GTX și ce să alegi

Autor: Ziarul Top

Care sunt diferențele dintre RTX și GTX și ce să alegi

Achiziția unui PC nou sau upgrade-ul celui pe care îl deții deja, trebuie neapărat să aibă în vedere o placă video performantă, care să permită obținerea unei experiențe de top. În special pentru activitățile de gaming sau editare video, se recomandă o placă grafică NVIDIA, respectiv una dintre cele două tipuri distincte GTX și RTX. 

Ce reprezintă GTX și RTX

Placa grafică (GPU), este o parte integrantă a oricărui sistem informatic, fiind responsabilă cu randarea și afișarea imaginilor pe monitor. Dezbaterea despre cele două variante de GPU de la NVIDIA este una reală și continuă, utilizatorii având preferințe diverse, în funcție de nevoile specifice. Dacă te întrebi care dintre cele două variante GTX sau RTX este mai bună pentru tine, află în continuare cele mai importante informații de care ai nevoie. 

  • GTX (Giga Texel Shader eXtreme) a fost lansat de NVIDIA în 2008, cu seria 200, iar de atunci s-a menținut în topul alegerilor pe care le-au făcut utilizatorii pasionați de gaming sau de alte aplicații ce necesită performanțe grafice de calitate superioară. Fiecare generație de GTX a fost lansată sub o altă microarhitectură, respectiv Tesla pentru seriile 200 și 300, Fermi pentru seriile 400 și 500 sau Turing pentru seria GTX 16 lansată în 2019. 
  • RTX (Real-Time Ray Tracing) este un model de placă video conceput pentru utilizarea cu nenumărate aplicații de ultimă generație. Se bazează pe arhitectura Turing, care oferă o serie de performanțe de top, bazate pe noile tehnologii dezvoltate de NVIDIA. Plăcile grafice RTX sunt foarte apreciate de gameri, în special, deoarece oferă imagini extrem de realiste. De asemenea, aceste plăci RTX 3060  sunt utilizate în aplicațiile de editare video și randare 3D, în special datorită proprietății de a suporta ray tracing în timp real. 

Care sunt cele mai importante diferențe dintre cele două tipuri de GPU

  1. GTX a fost lansată în 2008, ca unitate de procesare grafică pentru jocuri. RTX a fost lansată în 2018, 10 ani mai târziu, reprezentând cea mai performantă placă grafică a celor de la NVIDIA: 
  2. Dacă preferi jocuri precum Fortnight, Starcraft sau League of Legend, cu siguranță este potrivită achiziționarea unei plăci video GTX. Pe de altă parte, dacă preferi jocuri de genul Minecraft sau alte jocuri pentru desktop, vei obține cele mai bune rezultate cu ajutorul plăcii grafice RTX. 
  3. RTX este recunoscută pentru cele mai bune performanțe grafice, inclusiv simularea de lumină reală în jocuri. În schimb, GeForce GTX se remarcă prin memoria pe termen lung ultrarapidă GDDR6.
  4. Atât din punct de vedere al anului de lansare, dar și al performanțelor oferite, RTX reprezintă tehnologie de ultimă generație, față de GTX care poate fi considerată deja depășită. 
  5. Includerea DLSS (Deep Learning Super Sampling) pe modelele RTX, ceea ce înseamnă capacități grafice mai realiste și mai captivante. 

Cele mai citite articole

Cu siguranță, alegerea unuia dintre cele două variante de GPU trebuie să țină de nevoile pe care le ai, respectiv sarcinile pentru care vei utiliza calculatorul. Ideal ar fi să achiziționezi o placă grafică RTX, deoarece oferă performanțe net superioare față de GTX, dar trebuie să iei în calcul și diferența destul de mare de preț. Cu toate acestea, experiența ta de gaming, în special cu jocurile care necesită ray tracing și DLSS, va beneficia enorm de pe urma acestui efort financiar pe care îl vei face. Cu ajutorul unei plăci grafice RTX, vei obține texturi și imagini mult mai frumoase, care te vor uimi în timpul fiecărei misiuni din joc. 

Nu în ultimul rând, evoluția jocurilor din punct de vedere al tehnologiei utilizate, face ca plăcile grafice GTX să rămână încet, încet, în trecut, în timp ce un GPU RTX reprezintă o alegere optimă pentru prezent și viitor. 

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE