Preventia este intotdeauna mai buna decat tratarea, iar acest lucru se aplica si in cazul afectiunilor hepatice. Sanatatea ficatului poate fi mentinuta prin respectarea cu seriozitate a unor reguli. Află care sunt acestea și ce poti face pentru o functionare optima a ficatului din randurile de mai jos.
Adoptarea unui stil de alimentatie sanatos
Evitarea sau renuntarea la mancaruri grase, prajeli, carbohidrati simpli si la zahar poate juca un rol important in mentinerea sanatatii ficatului sau in procesul de vindecare. De altfel, este recomandata alegerea alimentelor bogate in fibre si „grasimi bune”, precum nucile si semintele, pestele si uleiurile vegetale.
Suplimente alimentare si medicamente
O dieta echilibrata poate fi completata de suplimente alimentare sau pastile pentru ficat, care sa vina in ajutorul organismului pentru mentinerea sanatatii celulelor si pentru prevenirea unor boli hepatice. Recomandat este sa consulti un medic inainte de a lua orice tip de medicament.
Hidratarea
Consumarea a cel putin doi litri de apa sau alte lichide este importanta in pastrarea bunei functionalitati a ficatului, precum si pentru sanatatea intregului organism. Pot fi benefice si ceaiurile sau bauturile cu efect antioxidant.
Alimente recomandate pentru ficat (2):
- Verdeturi – legume verzi consumate in salate sau sucuri;
- Sfecla rosie – este eficienta atat consumata cruda, cat si sub forma de suc;
- Grapefruit – este benefic datorita continutului ridicat de vitamina C;
- Turmeric – acest condiment are efect antioxidant.
Mentinerea greutatii normale
Depasirea parametrilor normali ai greutatii sau obezitatea reprezinta un risc crescut pentru „ficatul gras”, care poate duce in timp la boala ficatului gras non-alcoolic (1). Aceasta afectiune apare in urma grasimilor in exces din celulele hepatice.
Practicarea regulata a exercitiilor fizice ajuta la pierderea kilogramelor si la mentinerea greutatii normale. De asemenea, poate reduce grasimile de la nivelul ficatului.
Limitarea consumului de alcool
Cele mai citite articole
Consumul excesiv de alcool poate duce la boli care sa distruga celulele hepatice sau care sa determine inlocuirea tesutului sanatos al ficatului cu unul cicatricial, nefunctional. Evitarea consumului regulat sau a unei cantitati mari de alcool reprezinta un pas de baza pentru mentinerea functionalitatii ficatului in parametri optimi.
Evitarea fumatului si a altor substante
Recomandat este sa nu fumati sau sa consumati substante interzise. De altfel, este indicata evitarea toxinelor sau limitarea contactului cu acestea, din cauza efectului negativ asupra celulelor hepatice.
Nerespectarea indicatiilor de folosire a medicamentelor poate duce, de asemenea, la o disfunctionalitate a ficatului. Citeste cu atentie prescriptiile medicale.
Atentie sporita la igiena
Obiectele de igiena personala, cum ar fi lamele, acele, forfecuta, unghiera, periuta de dinti, prosoapele, trebuie folosite strict de o singura persoana. In plus, este importanta spalarea in mod regulat a mainilor cu sapun.
Astfel, mentinerea unui stil de viata sanatos, consumul responsabil de alcool, evitarea substantelor periculoase si o igiena corespunzatoare pot duce la prevenirea afectiunilor hepatice.
Referinte:
- „13 Ways to a Healthy Liver.” American Liver Foundation, 24 June 2021, liverfoundation.org/13-ways-to-a-healthy-liver/. Accesat in 11 noiembrie 2021.
- „Dieta Pentru UN FICAT Sanatos.” CSID, 15 Aug. 2016, www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/dieta-pentru-un-ficat-sanatos-15565858/. Accesat in 11 noiembrie 2021.