Consiliul Europei avertizează că persoanele de etnie romă sunt vulnerabile în fața COVID-19

Autor: Ziarul Top

De Paul Tecuceanu,

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a lansat, marţi, un apel ca guvernele să se asigure că romii şi nomazii au acces la îngrijire medicală şi la apă curată în timpul pandemiei de coronavirus.

„În multe locuri din Europa, romii încă nu au acces la apă curată şi instalaţii sanitare. Acest lucru face foarte dificilă aplicarea unor măsuri cruciale de igienă, precum spălarea periodică a mâinilor”, a afirmat Dunja Mijatovic într-o declaraţie publicată cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, marcată miercuri 8 aprilie.

Comisarul a evocat rapoarte despre aşezări de romi în Franţa care au rămas fără acces la energie electrică şi apă, deoarece proprietarii locurilor au plecat din cauza regulilor de izolare.

Dunja Mijatovic a cerut ca evacuările persoanelor de etnie romă să fie oprite pe durata pandemiei de coronavirus. De asemenea, comisarul european a tras atenţia că romii au fost „consideraţi ţapi ispăşitori şi au fost vizaţi de discursul de ură”.

Comisarul Consiliului Europei a menţionat că, în Bulgaria, politicienii au cerut măsuri speciale împotriva romilor, autorităţile locale au înfiinţat puncte de control ale poliţiei în jurul aşezărilor pentru a impune măsurile de carantină şi, într-un singur loc, au aşezat un gard în jurul unei aşezări de romi pentru a le controla mişcările.

Cele mai citite articole

„În timp ce măsurile ce vizează să garanteze respectarea regulilor de izolare pot fi justificate în circumstanţele actuale, acestea nu pot fi aplicate selectiv persoanelor, nici în totalitate, nici parţial, pe baza etniei”, a insistat Mijatovic. 

Citeşte şi:

Mărturia unui taximetrist român din Londra: „99% am coronavirus! Am sunat un medic și mi-a spus că simptomele corespund”

Iubirea de oameni, mai presus decât frica de coronavirus. Povestea unei femei din Bârlad, ”îngerul păzitor” al celor bătrâni și necăjiți

Urmărește cel mai nou VIDEO

Sursa: Libertatea.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE