Klaus Iohannis retrimite Legea bugetului in Parlament

Autor: Ziarul Top

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, ca nu promulga Legea bugetului, dupa ce CCR a decis azi ca este constitutionala, si ca retrimite in Parlament.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis

– Decizia de astazi, a CCR, cu privire la Legea plafoanelor demonstreaza ca PSD legifereaza neconstitutional.

– CCR a decis ca Legea plafoanelor a fost adoptata cu incalcarea tuturor normelor.

– In ceea ce priveste Legea bugetului, nu voi comenta decizia CCR, dar dincolo de asta bugetul este construit pe cifre false.

– Ramane bugetul rusinii nationale.

– Cel mai slab guvern, al imposturii si incompetentei a construit un buhget pe masura sa. E construit pe un scenatriu fantezist, pune in discutie respectarea tratatelor internationale, dar din nefericire si a legislatiei in domeniu.

– Bugetul prezentat de PSD in acest an si votat de majoritatea pesedista a fost gandit pentru a servi intereselor politice a unui grup restrans. PSD urmaeeste o agenda care nu are legatura cu economia si neboilor romenilor.

– In timp ce bugetuil prevede bani multi pentru partide, ni se spune cu cinism ca nu se gasesc bani pentru marirea alocatiilor la timp.

– PSD e disperat sa faca rost de bani. Faptul ca apar peste noapte initiative cum ar fi Ordonanta lacamiei, arata ca nici macar PSD nu crede c bugetul poate fi realiozat.

– Cine va deconta? Cetatenii. Taxe mai mari, cresteri de preturi, aceasta e oferta generoasa a PSD. Degeaba striga PSD ca de vina sunt altii. Principalul vinovat pentru ca Romania nu s-a dezvoltat e PSD.

– Nu voi ezita nicio clipa sa contest orice masura care afecteaza cetatenii si economia de piata. Vedem cum propaganda poesedista repeta obsesiv ca bugetul este unul ainvestitiilor, dar in realiotatea bugetul prevede o reducere semnificativa a investitiilor din bugetele locale.

– Intreb si eu acum? Cine a oprit PSD sa faca investitii majore sa faca investitii pana acum? De ce albirea dosarelor PSD continua sa fie prioritatea zero, in locul construirii de spitale si autostrazi.

– Guvernarea PSD a esuat. Sa plece de la guvernare si sa lase pe altii care se pricep. PSD este singurul vinovat pentru intarzierea bugetului.

Voi retrimite Parlamentului pentru corectura Legea Bugetului.

Dragnea da asigurari ca alocatiile vor creste

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a dat insa asigurari ca alocatiile copiilor vor creste, dar asta se va intampla in momentul in care Klaus Iohannis va promulga bugetul.

Cele mai citite articole

Dragnea a subliniat ca asteapta motivarea CCR pe Legea plafoanelor, iar dupa ce aceasta va ajunge in Parlament va fi adoptata in procedura de urgenta respectand cele cerute de Curtea Constitutionala.

Senatorul PNL, Florin Citu, precizeaza ca Bugetul nu poate sa fie promulgat pana cand Legea plafoanelor nu este adoptata in Parlament.

„Legea plafoanelor la bugetul de stat se intoarce in Parlament. Bugetul nu poate sa fie promulgat pana cand Legea plafoanelor nu este adoptata jn Parlament. Legea plafoanelor trebuie sa respecte pactul fiscal- deficit structural de 1%”, a scris Florin Citu pe Facebook.

Obiectia de neconstitutionalitate pe Legea bugetului a fost respinsa cu majoritatea de voturi, iar cea referitoare la Legea plafoanelor bugetare a fost admisa cu unanimitate de voturi, potrivit Mediafax.

Iohannis a atacat „bugetul rusinii nationale” la CCR

Luna trecuta, seful statului a trimis CCR o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii bugetului de stat pe anul in curs si a Legii de aprobare a plafoanelor.

Iata aici sesizarea transmisa la Curtea Constitutionala.

„Exista si aspecte de neconstitutionalitate. Bugetul rusinii nationale are aspecte clare de neconstitutionalitate, nu se respecta obligatii asumate de Romania catre UE, se incalca drepturi fundamentale, se aduce atingere principiului descentralizarii. Pentru toate acestea voi sesiza azi CCR. Aceeasi soarta de sesizare a Curtii Constitutionale o va avea si Legea de aprobare a plafoanelor„, a anuntat seful statului, intr-o scurta declaratie de la Cotroceni, in 22 februarie.

Parlamentul a schimbat legea ca sa majoreze deficitul bugetar pentru a putea mari alocatiile

Amintim ca, in februarie, Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat modificarea Legii privind plafoanele, care prevede marirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76% din PIB, pentru a sustine financiar cresterea alocatiilor pentru copii.

„Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent in produsul intern brut, este in anul 2019 de -2,76%”, se arata in amendamentul raportat favorabil vineri de Comisia de Buget-Finante si adoptat de Camerei Deputatilor.

Legea a primit 182 de voturi pentru, 0 impotriva, 0 abtineri. 4 deputati nu au votat.

Modificarea Legii privind plafoanele a venit in contextul adoptarii unui amendament la proiectul de buget care prevede majorarea alocatiei de stat pentru copii de la 84 de lei la 150 lei. Initial, modificarea a fost propusa de deputatul PNL Robert Sighiartau, iar sursa de finantare pentru o astfel de majorare era prevazuta in excedentul inregistrat de bugetul asigurarilor sociale.

Ulterior adoptarii acestui amendament al PNL, coalitia a revenit asupra modificarii, Liviu Dragnea precizand de la tribuna Parlamentului ca sursa de finantare precizata de liberali nu este sustenabila. Liderul PSD a adaugat ca majorarea alocatiei pentru copii poate fi facuta doar prin marirea deficitului bugetar si a propus un alt amendament in acest sens la Legea bugetului, care a fost adoptat.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE