Mike Pompeo, după atacul asupra petrolierelor: ”Statele Unite vor garanta libertatea navigației prin strâmtoarea Ormuz”

Autor: Ziarul Top

Şeful diplomaţiei americane nu a dorit să discute diferitele opţiune avute în vedere de Washington pentru a proteja navigaţia comercială în regiune sau pentru a sancţiona Iranul după aceste atacuri.

„Trebuie să ţineţi minte că noi vom garanta libertatea navigaţiei prin strâmtoare”, a dat asigurări Pompeo la Fox News Sunday.

O treime din petrolul mondial transportat pe mare trece prin această strâmtoare dintre Golful Persic şi Marea Oman, ale cărei coaste sunt în mare parte iraniene.

„Este vorba de o provocare internaţională, importantă pentru întreaga lume în ansamblul său. SUA vor asigura că toate deciziile diplomatice şi de altfel vor fi luate pentru a atinge acest obiectiv”, a spus Pompeo.

Cele mai citite articole

În schimb, el nu a vrut să intre în detaliile probelor pe care le-ar avea SUA în privinţa responsabilităţii Teheranului în aceste atacuri.

„Este vorba de atacuri ale Republicii Islamice a Iranului asupra comerţului maritim, asupra libertăţi de navigare cu intenţia clară de a refuza circulaţia prin strâmtoare”, a declarat el. Iranul a negat orice implicare.

Citește și:Papa Francisc cere reținere în criza politică provocată de petrolierele incendiate în Golful Oman

Citește mai multe despre Mike Pompeo și Iran pe Libertatea.

Sursa: Libertatea.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE