Tipuri de imprimante și diferențele lor

Autor: Ziarul Top

Tipuri de imprimante și diferențele lor

O dată cu dezvoltarea masivă a internetului, a pieței de joburi și a dispozitivelor tehnologice, iată că în prezent utilizarea imprimantelor a devenit un lucru destul de comun. Există mai multe tipuri de imprimante ce pot fi folosite în diverse domenii de activitate și fiecare dintre acestea au particularități care le diferențiază. Află care sunt tipurile de imprimante, dar și care sunt aspectele care le pun în antiteză.

Imprimante inkjet

Acestea sunt cele mai cunoscute tipuri de imprimante, dar și cele mai simpliste și ieftine. Tot ceea ce îți trebuie pentru a realiza copii imprimate este cartușul și un top de hârtie pentru copiator. Principiul de funcționare al acestor tipuri de imprimante constă în pulverizarea jetului de cerneală pe hârtie în conformitate cu imaginea copiată, astfel că procedeul este relativ simplu. Problema este că în multe cazuri cartușele trebuie schimbate frecvent, iar prețul acestora este destul de mare.

Imprimante cu laser

Imprimantele cu laser oferă performanțe mai bune de imprimare, tocmai datorită procedeului laser în sine. Din punct de vedere al costurilor este mai rentabil să investești într-o imprimantă laser decât în una inkjet, acest lucru fiind vizibil mai ales la nivelul consumului de cerneală pentru imprimare. De asemenea, diferența față de inkjet se vede și în costul cartușelor.

Imprimante multifuncționale

Termenul de multifuncțional definește capacitatea unei imprimante de a lucra diferite taskuri. Imprimarea și copierea reprezintă două dintre procesele pe care le poate realiza o imprimantă multifuncțională, iar costurile sunt mai mici decât în cazul altor tipuri de produse sau în cazul în care decizi să cumperi, separat, un copiator și o imprimantă.

Imprimante cu transfer termic

Cele mai citite articole

Așa cum le spune și numele, aceste tipuri de imprimante sunt folosite pentru a putea imprima, prin procese termice, diferite imagini pe anumite tipuri de substrat. Se poate imprima cu ajutorul unei astfel de imprimante aproape orice, de la tricouri la căni, lemn, plastic sau orice alt tip de produs. Cel mai adesea aceste tipuri de imprimante se folosesc în industrii care se ocupă de personalizare, fiind mai ușor să transferi o imagine vectorială pe substratul dorit cu o imprimantă cu transfer termic. 

Imprimante 3D

Aceste tipuri de imprimante sunt relativ noi pe piață și aduc în prim plan un proces deosebit de replicare. Cu ajutorul imprimantei 3D putem copia produse în mărime naturală, în format 3D, adică palpabile și observate în dimensiuni reale. Astfel, dacă vrei să faci o copie a unui obiect decorativ sau o replică după un obiect de colecție, lucrurile sunt mai simple decât oricând cu o imprimantă 3D. Singurul dezavantaj este prețul, care din cauză că tehnologia este relativ nouă, este destul de piperat. 

Imprimante pentru ambalaje sau etichete

Deși sunt mai puțin cunoscute, există o serie de imprimante folosite în cazul particular al printării etichetelor și al ambalajelor. Costurile sunt, firește, pe măsura segmentului pe care îl acoperă și anume comerțul. Rezultatele sunt spectaculoase, așadar o investiție în aparatură de acest tip este cu siguranță una inspirată. 

Acestea sunt cele mai cunoscute tipuri de imprimante și utilizările lor. Se observă și diferențele majore dintre acestea, care le separă în funcție de domenii de activitate, preț și performanțe.

Atunci când alegi un anumit tip de imprimantă este important să ai în vedere caracteristicile produsului și prețul, pentru ca alegerea să îți satisfacă nevoile de utilizare. De asemenea, nu uita să aflii care sunt costurile de mentenanță și cele aferente accesoriilor, pentru a ști exact ce presupune utilizarea unui anumit tip de imprimantă. 

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE