Un observator român prezent la alegerile de la Kiev povestește care sunt metodele de fraudare folosite în vecini: „Costă 40 de euro votul”

Autor: Ziarul Top

„E mult mai intens decât la primul tur, deși nu au fost probleme până la această oră”, spune Alex.

Greceniuc este, în același timp, și vicepreședintele SKUMO, un ONG al tinerilor ucraineni de pretutindeni.

El descrie și două metode de fraudare care i-au fost transmise de alți voluntari, „pe care nu le-am văzut personal, dar mi s-a atras atenția că s-ar putea întâmpla oricând”.

Schema Carusel și grupuri de Telegram

Prima dintre ele se numește schema Carusel și a fost îmbunătățită față de voturile din Rusia și Ucraina – 2004, când a apărut la alegerea lui Viktor Ianukovici, declarată nulă – la realegeri a ieșit Viktor Iușcenko.

Alex explică:

– „Când e agitație, multă lume, un votant își ia buletinul și iese cu el, iar reprezentantul candidatului îi pune bifa în căsuța corespunzătoare. Astfel, se asigură că a votat cu favoritul”

– „Apoi, buletinul este pasat unui alt votant aflat afară, care îl ascunde, își ia buletinul gol, le schimbă în cabină, iar în urnă îl aruncă pe cel primit de afară.

Va ieși cu cel gol, care va fi bifat, din nou, afară. Practic, e nevoie de un singur moment de neatenție, apoi „, povestește Alex.

În plus, o altă metodă ar fi grupuri de Telegram pe care alegători își trimit poze cu votul.

În ambele, Alex spune că „se vorbește de o taxă de 1.200 grivne”. Aproximativ 40 de euro.

CITEȘTE ȘI:

Primele sondaje de la urne arată că actorul de comedie Zelenski se îndreaptă spre o victorie detașată în fața lui Poroșenko

Alegeri prezidențiale în Ucraina | Poroșenko și Zelensky s-au jignit reciproc la singura dezbatere, care a avut loc pe două scene diferite de pe un stadion

Sursa: Libertatea.ro

ARTICOLE RELEVANTE

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!