Vampirii: mit sau realitate?

Autor: Ziarul Top

Vampirii au captivat imaginația oamenilor de secole întregi. Aceștia sunt un subiect în numeroase povești, mituri și legende. În principiu, sunt considerați creaturi ficționale. Anumite persoane îi consideră însă ființe ale întunericului. Ideea aceasta a apărut din cauza legendelor din jurul lor.  

Originea mitului

Istoria vampirilor este vastă. Sunt prezenți în culturile din întreaga lume. În mitologia slavă, există legende despre strigoi. În Europa de Est sunt povești despre Nosferatu. Conceptul modern al vampirilor a fost modelat în mare parte de literatura europeană. Cea mai cunoscută este opera clasică Dracula de Bram Stoker. Conform Wikipedia, vampirii au o istorie foarte veche. În anumite legende, sunt unele dintre primele creaturi de pe pământ. În altele, sunt ceva mai recenți. Indiferent de povestea lor, rămân creaturi fascinante și înfricoșătoare în egală măsură.

Caracteristicile vampirilor

Trăsăturile acestora variază în funcție de autor. Contează cultura și stilul operelor sale. Sunt și unele trăsături comune asociate cu ființele întunericului. Conform legendelor, vampirii se hrănesc cu sânge. De asemenea, se menționează sensibilitatea la lumină. Vampirii au abilitatea de a se transforma în forme diverse precum liliacul sau ceața.

Mituri și realitate

Nu există nicio dovadă concretă pentru existența vampirilor în lumea reală. Unele culturi și subculturi moderne susțin că aceștia există în diverse forme. Uneori se hrănesc cu sânge uman. Alteori sunt prezentați sub formă de grupuri de prădători. Totul depinde în realitate de locul lor de proveniență.

Explicații științifice

Cu timpul, au apărut mai multe explicații științifice pentru vampiri. Printre ele se numără afecțiunile medicale precum rabia sau porfiria. Acestea duc la comportamente și caracteristici asociate vampirilor. Unii cercetători sugerează că practicile funerare din trecut au alimentat aceste mituri. Exhumarea cadavrelor și incinerarea pot fi astfel de exemple.

Vampirii în jocuri

Vampirii în jocuri

Sursa foto

Aceste creatur au fost o prezență constantă în lumea divertismentului. Au captivat publicul prin misterul și atracția lor întunecată. Atât în jocuri video, cât și în filme, aceste ființe ale nopții au fost adesea portretizate în diverse moduri. Pot fi romantici și seducători sau brutali și înfricoșătoari.

Cele mai comune exemple de jocuri video sunt

Skyrim

Cele mai citite articole

Acest RPG are o linie de questuri întregi dedicate vampirilor. Jucătorii pot să devină vampiri în joc. De asemenea, pot explora puterile și provocările acestora. Sensibilitatea la lumină și setea de sânge sunt două aspecte importante în acest sens.

Castlevania Series

Seria aceasta de jocuri clasice pune jucătorii în pielea vânătorilor de vampiri. Se luptă contra creaturilor malefice și contra contelui Dracula. Jocurile oferă o varietate de locații și personaje superbe. Mitologia vampirilor este prezentată unic și interesant.

The Masquerade – Bloodlines

Prin acest RPG jucătorii intră în lumea întunecată a vampirilor. Vei naviga prin intrigile politice din acest univers. De asemenea, te vei lupta contra altor creaturi supranaturale din Los Angeles.  

Totodată, vampirii sunt prezenți și în jocurile de casino online. Vampire Night este un slot foarte atractiv în acest sens.

Vampirii în filme

Dracula (1931)

Iată și o adaptare după cartea autorului Bram Stocker. Filmul a stabilit multe din convențiile moderne legate de fampiri. Interpretările au devenit iconice. De aici, s-au inspirat și alte producții sau filme cu vampiri.

Twilight Saga

Seria se bazează pe cărțile scrise de Stephenie Meyer. Vedem povestea de dragoste dintre un om și un vampir. Cărțile au fost criticate pentru romantizarea vampirilor. Cu toate acestea, filmele au fost foarte apreciate. Au avut un impact semnificativ în cultura pop.

Interviu cu un vampir (1994)

Inspirația a fost romanul lui Anne Rice. Vei descoperi povestea unui vampir interesant și foarte bătrân. Acesta povestește amintirile și experiențele sale unui reporter. Multe dintre poveștile sale șochează prin violență. Totodată, interviul este relevant pentru natura agresivă a acestor creaturi.

Vampirii au fost tot timpul subiect de interes în lumea artistică. De la picturi, cărți și chiar teatru, au fost mereu prezenți în artă. Au fascinat și intrigat publicul în egală măsură. Sunt prezenți în mituri și în legendele foarte vechi. Aceste ființe ale nopții continuă să fascineze publicul. Sunt prezentați în mai multe moduri, în funcție de proveniența lor. Uneori sunt înspăimântători. Alteori pot fi eleganți și romantici. Totul depinde de interpretarea fiecărui autor.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE