7 sfaturi pentru a combate declinul cognitiv ce apare odată cu vârsta

Autor: Ziarul Top

Pierderile de memorie sunt considerate firești când au loc pe fondul înaintării în vârstă. Mai exact, acestea sunt comune în rândul persoanelor de vârsta a treia. Îți prezentăm în acest articol sfaturi pe care le poți aplica pentru a încetini declinul cognitiv care apare pe măsură ce are loc trecerea anilor. 

1. Acordă atenție simptomelor timpurii 

Nu omite semnele timpurii ale problemelor de memorie. De exemplu, printre simptomele demenței în stadiul timpuriu se află prezența irascibilității, exprimarea defectuoasă, dificultăți în a exprima atașament și în a efectua unele sarcini. Se mai pot observa schimbări în legătură cu personalitatea, stări de apatie sau care pot fi asociate cu anxietatea și/sau depresia, rătăciri și pierderi ale lucrurilor, rostirea repetată a unor afirmații sau întrebări.

2. Menține memoria activă

Capacitatea de a învăța sau de a face raționamente se poate pierde odată cu înaintarea în vârstă. Menține-ți memoria activă prin activități care o stimulează, cum sunt rezolvarea integramelor, practicarea unor jocuri, de exemplu, șah, sudoku, citește cât poți de mult cărți care te pasionează, învață lucruri noi. Dacă ai nepoți sau te afli în preajma copiilor, poți face împreună cu ei diverse jocuri.

3. Adoptă o dietă sănătoasă

Dieta bogată în antioxidanți poate fi de ajutor în încetinirea proceselor firești care duc la înaintarea în vârstă, datorită faptului că scade stresul oxidativ din celule. Adoptă o dietă sănătoasă, bogată în legume și fructe cu antioxidanți și săracă în grăsimi saturate. Limitează sau evită consumul zahărului și al produselor care îl conțin în cantitate ridicată. De asemenea, evită consumul de alcool.

4. Fă exerciții fizice

Cele mai citite articole

Încearcă să faci plimbări pe distanțe scurte și medii ori de câte ori îți permit condițiile meteo. Discută cu un medic pentru a stabili tipul de exerciții fizice care te-ar avantaja, durata, gradul de dificultate și frecvența acestora. Poți practica și diverse activități, câtă vreme nu sunt foarte solicitante, cum ar fi întreținerea unei grădini de mici dimensiuni. 

5. Relaxează-te și odihnește-te suficient

O contribuție în încetinirea apariției declinului cognitiv o pot avea relaxarea și odihna. Fă în fiecare zi activități care te binedispun, dedică-te hobby-urilor, vizitează locuri frumoase care îți bucură sufletul. Petrece timp în prezența celor dragi și a animalelor de companie, dacă iubești animalele. Stabilește-ți un program de somn care să îți permită să te odihnești îndeajuns de mult.

6. Evită fumatul

În cazul în care obișnuiești să fumezi, se recomandă să renunți la acest viciu. Nicotina este asociată cu tulburări precum depresia, anxietatea, stările de neliniște și de frustrare, poate favoriza apariția durerilor de cap și dificultatea de a te concentra. Dacă renunți la fumat, îți scazi riscurile de a dezvolta tulburările care sunt influențate în mod negativ de acesta.

7. Gestionează alte posibile afecțiuni 

Dacă deja te confrunți cu alte afecțiuni și/sau cu tulburări, este indicat să faci tot posibilul pentru a le gestiona. Mergi la consultații de specialitate, urmează tratamentele medicale întocmai cum ți-a recomandat medicul și însușește-ți obiceiuri sănătoase. Unele dintre cele mai comune afecțiuni ce pot favoriza declinul cognitiv pe fondul înaintării în vârstă sunt diabetul, hipertensiunea, probleme la nivelul tiroidei, prezența depresiei. În cazul în care observi simptome ale depresiei, apelează la ajutorul unui psiholog.

Adoptă din timp un stil de viață sănătos, nu ignora posibilele simptome timpurii, fă mișcare și activități care te relaxează și care îți stimulează procesele de memorie, pentru a evita sau a încetini declinul cognitiv care apare la vârsta a treia! În plus, mergi regulat la controale medicale de specialitate și, dacă te confrunți cu alte afecțiuni, învață să le gestionezi.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE