Ce spune legea despre transportul deșeurilor periculoase?

Autor: Ziarul Top

Odată cu apariția tehnologiilor inteligente și cu intensificarea activităților industriale, crește și volumul de deșeuri, îndeosebi cele periculoase. Ținând cont de acest fenomen, autoritățile naționale și internaționale impun firmelor obligația de a asigura un program eficient de gestionare a deșeurilor, indiferent că aleg să o facă la punctul de generare ori că apelează la serviciile unei terțe părți.

Un aspect important regăsit în orice program de gestionare a deșeurilor se referă la transportul deșeurilor periculoase, care solicită condiții speciale astfel încât să nu provoace un prejudiciu la nivelul tuturor părților implicate. De cele mai multe ori, transportul deșeurilor periculoase implică activitatea de mutare a deșeurilor periculoase din spațiul întreprinderii până la operatorii autorizați în procesarea, valorificarea și eliminarea lor.

Ce trebuie să știi despre transportul deșeurilor periculoase?

Cele mai citite articole

Proprietățile toxice, inflamabile, explozive sau corozive fac din deșeurile periculoase o categorie specială care necesită un plan de gestionare obiectiv și lipsit de riscuri. Prin urmare, transportul deșeurilor periculoase trebuie să îndeplinească 2 obiective:

  • Protejarea nevoilor generatorului, respectiv a furnizorului de servicii de gestionare sau transport al deșeurilor;
  • Alinierea la reglementările naționale sau internaționale.

În plus, este bine de știu că din moment ce, în general, firmele nu au la dispoziție specialiști în domeniul protecției mediului și nici echipamente speciale de ambalare, procesare, transport și eliminare, acestea ajung să apeleze la serviciile de transport deșeuri periculoase puse la dispoziție de operatori autorizați. De altfel, un partener de încredere în acest demers este Indeco Grup, care dispune de specialiști cu o îndelungată expertiză și de echipamente specializate, menite să efectueze activități de colectare deseuri periculoase și transport în cele mai sigure condiții. Pentru mai multe informații, accesează site-ul companiei.

Ce lege reglementează transportul deșeurilor periculoase?

Conform Hotărârii de Guvern nr. 1061 din 10 septembrie 2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României, transportul acestei categorii de deșeuri vizează:

  • Identificarea furnizorului de servicii de transport și a traseului care se află în apropierea punctului de generare;
  • Stabilirea documentelor ce urmează a fi întocmite în funcție de volumul generat de deșeuri periculoase;
  • Întocmirea documentelor aferente obținerii autorizației de transport;
  • Notificarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență înainte de efectuarea transportului;
  • Notificarea ISU și APM în situația apariției unui accident pe durata transportului, etc.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE