Cu cat s-au ieftinit benzina si motorina dupa eliminarea supraaccizei – O companie NU a scazut preturile

Autor: Ziarul Top

Eliminarea supraaccizei la carburanti la 1 ianuarie a determinat o scadere a pretului benzinei si motorinei la pompa. Ieftinirea putea fi mai mare, dar accizele au fost recalculate pentru a fi in concordanta cu noutatile legislative si sa fie in conformitate cu cele practicate in UE.

Finantele au decis, marti, 31 decembrie, la ora 19, ca ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuata de Parlament este prea mare, dar si ca nivelul minim al accizelor din UE este prea mic, si au majorat accizele cu 9,11% fata de nivelul publicat cu o zi inainte in Monitorul Oficial, cu 117 lei/1.000 l la benzina si cu 107 lei/1.000 l la motorina.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, miercuri, ca „este o mizerie” ca in timp ce romanii se pregateau de Revelion, Ministerul Finantelor a majorat accizele la carburanti: „Acesti oameni au inceput sa fure din buzunarele romanilor inca din prima zi a anului”, sustinea liderul social-democratilor.

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a facut cateva precizari pe aceasta tema: „Vesti bune din prima zi a anului 2020. Am avut dreptate din nou (PSD iar a mintit). Eliminarea supraaccizei a redus pretul la pompa. Dupa ce legea care elimina supraacciza a fost promulgata, MFP a recalculat nivelul accizei care sa tina cont de legea promulgata si de articolele 342 si 442 din Codul fiscal. Cele doua articole actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum publicat de INS”, a precizat pe Facebook Florin Citu.

Cu cat au scazut preturile la carburanti

Ziare.com a comparat preturile la cateva statii de alimentare practicate pe 24 decembrie 2019 si pe 2 ianuarie 2020.

Astfel, la statia Petrom de pe bulevardul Carol I din Bucuresti, un litru de benzina standard 95 costa in Ajunul Craciunului 5,58 de lei, iar unul de motorina standard – 5,73 de lei. In a doua zi a noului an, acestea costau 5,26 de lei, respectiv 5,45 de lei.

La Socar, preturile au stagnat. De exemplu, la statia din Pitesti, un litru de benzina costa tot 5,56 de lei si unul de motorina – 5,74 de lei, la fel ca pe 24 decembrie.

In schimb, la OMV-ul din Comuna Apahida, judetul Cluj, preturile au scazut de la 5,67 de lei la la 5,35 de lei la benzina si de la 5,83 de lei la 5,51 de lei la motorina.

Cele mai citite articole

Si Lukoil a operat modificari la preturi. In Bucuresti, la statia de pe Sos. Alexandrei, litrul de benzina s-a ieftinit de la 5,49 de lei la 5,17 de lei, iar cel de motorina – de la 5,71 de lei la 5,40 de lei.

La statia Mol din Capitala de pe Calea 13 Septembrie, pretul benzinei a coborat de la 5,56 lei/litru la 5,24 lei/litru, iar cel al motorinei – de la 5,78 lei/litru la 5,46 lei/litru.

Rompetrol a ieftinit litrul de benzina de la 5,64 de lei la 5,28 de lei la statia din Bucuresti de pe Soseaua Fundeni, iar cel de motorina de la 5,81 de lei la 5,49 de lei.

Concluzie: Cu exceptia unui singur distributor de carburanti, toate celelalte companii au ieftinit benzina si motorina, in general, cu 30 de bani.

Citeste si: Schimbari si noutati importante pentru soferi in 2020

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE