Cum alegi un cuptor pentru pizza necesar unui restaurant?

Autor: Ziarul Top

Un cuptor pentru pizza poate fi un plus excelent printre echipamentele tale din restaurant. Cu toate acestea, alegerea cuptorului potrivit poate fi o reală provocare. Există o mulțime de modele diferite de cuptoare de pizza pe piață. TC Romania Crown Cool te poate ajuta în acest sens.

Ce să iei în considerare atunci când alegi un cuptor de pizza pentru restaurant?

Prin ce diferă un cuptor pentru pizza de un cuptor profesional?

Acest tip de cuptor poate atinge temperaturi foarte ridicate: cuptoarele tradiționale pot ajunge cu ușurință la temperaturi de peste 500 grade Celsius! Acest lucru va permite să se prepare o pizza crocantă într-un timp foarte scurt. Aluatul introdus într-un cuptor bine încălzit va fi gata în doar câteva minute (diferite tipuri de cuptoare comerciale vă permit să se coacă o pizza în doar 5-8 minute!).

Deși numele lor include un fel de mâncare specific, aceste cuptoare pentru pizza în realitate sunt destul de versatile. Într-un restaurant se pot prepara în el și diverse feluri de mâncare ce necesită coacere sau prăjire. Pot fi folosite, printre altele, pentru gătirea peștelui și a fructelor de mare, pentru frigerea unor brânzeturi și legume, pentru coacerea pâinii și chiar a diverselor tipuri de prăjituri, inclusiv bezele. Căldura suplimentară rămasă după gătirea unui fel principal poate fi apoi utilizată pentru a pregăti orice alt fel de mâncare: mai ales în cazul unui cuptor trainic care degajă căldura stocată pentru o perioadă lungă de timp.

În plus, un astfel de cuptor pentru pizza de calitate foarte bună poate fi găsit la TC Romania Crown Cool.

Cel mai important element ce definește un cuptor pentru pizza: tipul de combustibil

La fel ca și alte echipamente HoReCa, fiecare cuptor de pizza profesional are o serie de parametri care va determina adecvarea acestuia într-o anumită situație dată. În ceea ce privește metoda de ardere, cuptoarele pentru pizza pot fi împărțite în trei categorii mari:

– pe lemne;

– pe gaz;

Cele mai citite articole

– electrice.

Un cuptor pentru pizza cu lemne este o soluție tradițională cu o valoare estetică incontestabilă, dar mai dificil de folosit în practică (dacă nu este vorba de o pizzerie ce merge pe stilul clasic).

Dacă este plasat într-un loc vizibil, un asemenea cuptor pe lemne pentru pizza poate fi o atracție suplimentară pentru clienți. Respectivul cuptor va permite să se atingă cele mai înalte temperaturi posibile pentru un astfel de echipament de gătit. 

Din păcate, din cauza necesității de evacuare a noxelor, acestea nu pot fi montate în toate spațiile HoReCa. De asemenea, trebuie amintit că funcționarea unui astfel de echipament poate fi dificilă: trebuie să adaugi continuu combustibil pentru a menține o temperatură ridicată (astfel de sobe sunt aprinse imediat după deschiderea pizzeriei si se sting doar cu puțin timp înainte de închiderea localului). Aceasta poate fi o mare problemă în zilele noastre: combustibilul va fi consumat în ciuda comenzilor mici, lucru ce poate fi extrem de costisitor.

Cuptoarele pentru pizza pe gaz sunt aparent destul de scumpe, dar din cauza costurilor relativ scăzute ale combustibilului, acestea sunt în prezent cele mai economice, deoarece costurile lor de achiziție se amortizează rapid. Sunt echipate cu butoane care permit să se controleze cu ușurință temperatura de coacere. De obicei folosesc o placă de încălzire cu șamotă / depozitare care permite coacerea prin convecție. 

Din punct de vedere vizual, acestea nu se remarcă prin nimic special: de regulă au carcase metalice asemănătoare cuptoarelor convenționale. La fel ca și în cazul cuptoarelor de pizza pe lemne, este necesar ca personalul ce le folosește să aibă grijă de noxele emanate, să existe o ventilație eficientă a încăperii în care funcționează un astfel de echipament. În plus, acestea necesită și inspecții tehnice periodice pentru a preveni orice risc de incendiu.

Cuptoarele electrice pentru pizza se disting prin funcționarea lor foarte ușoară: toți parametrii de coacere pot fi setați de la butoanele corespunzătoare aflate pe panourile de comandă cu care sunt dotate. Se încălzesc foarte repede, astfel încât pot să fie pornite numai atunci, când este cu adevărat nevoie de ele.

Din acest motiv vor fi ideale pentru restaurantele care servesc pizza doar ocazional sau au un număr moderat de comenzi. Ele nu diferă prea mult de aspectul modelelor de cuptoare de pizza pe gaz. mai trebuie amintit că un asemenea cuptor electric nu generează noxe: emite doar vapori de apă, care pot fi eliminați cu ușurință printr-o hotă obișnuită de bucătărie profesională.

Intră pe tcromania.com dacă ai nevoie și tu de un cuptor de pizza performant!

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE