Cum si unde putem obtine un loc de veci?

Autor: Ziarul Top

Pierderea unei persoane dragi este intotdeuna un moment dificil, care ne tulbura viata pe neasteptate. O inmormantare presupune atat aspecte de natura religioasa, cat si de natura legala si administrativa. Unul dintre cele mai complicate sarcini pe care trebuie sa le realizam este obtinerea locului de veci. Pentru cineva care nu este informat corespunzator, acest procedeu poate parea mult mai complicat decat este in realitate. Tocmai de aceea, este bine sa cunoastem din  timp toate posibilitatile pentru a opta pentru cea mai potrivita optiune. Nu uitati sa cauati informatii si chiar sa cereti sfaturi din partea unor specialisti – firmele care va pun la dispozitie servicii funerare, care sunt la curent cu toate modificarile care pot aparea in timp.

In primul rand, trebuie sa stii ca poti obtine un loc de veci atat intr-un cimitir administrat de stat, cat si intr-un cimitir privat. Procedura care trebuie urmata este in mod evident diferita si costurile variaza. Cele mai multe persoane opteaza pentru un loc de la stat deoarece pretul este mai redus si in caz de deces poate fi obtinut mai facil. Mai jos vei gasi toate detaliile semnificative.

  • Loc de veci de la stat

Este important sa cunoasteti faptul ca in caz de deces Administratia Cimitirelor si Crematoriilor va atribui un loc pe baza de concesiune, pe o perioada determinata de 7 ani. Aceasta informatie este esentiala daca nu aveti deja un loc de veci pentru cel decetat. Cei care il pot solicita sunt: sotul sau sotia, rudele de gradul I, II, III si IV, dar si persoanele care l-au avut pe decedat in intretinere in mod oficial.

Actele de care veti avea nevoie sunt: certificatul de deces, adeverinta de inhumare, cartea de identitate. Ai nevoie de cele trei atat sub forma de original, cat si copie.

Cele mai citite articole

Locul obtinut sub forma de concesiune poate fi transformat in loc permanent respectand cateva conditii. Trebuie depusa o cerere si achitata contravaloarea concesiunii, care variaza in functie de tipul cimitirului.

Lista de acte care sunt necesare este compusa din: cartea de identitate a solicitantului, certificatul de deces, factura de inhumare, acte care sa certifice gradul de rudenie care sunt eliberate de starea civila, declaratie de renuntare la concesiune din partea celor care au acest drept si declaratie de litigiu din partea ACCU.

Tariful anual pe care il veti plati va fi calculat in functie de locatia cimiirului, suprafata si platile precedente – care pot aduce penalizari. Acestea sunt de obiecei accesibile si se pot incadra in orice buget.

  • Loc de veci intr-un cimitir privat

Acestea se obtin prin semnarea unui contract de vanzare-cumparare si nu exista varianta concesionarii. In mod evident, in raport cu locatia si conditiile oferite, preturile sunt mult mai ridicate si pot ajunge chiar si la cateva mii de lei.

Alegerea va apartine si trebuie luata cu responsabilitate, strict in functie de posibilitatile dumneavoastra si nu raportandu-va la alte persoane. Omagierea celui decedat nu depinde doar de locul de veci, ci de tot ansamblul actiunilor dumneavoastra pentru pastrarea vie a amintirii acestuia.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE