Guvernul inlocuieste ROBOR cu noul indice de calcul si pentru Prima Casa

Autor: Ziarul Top

Guvernul a adoptat, joi, un proiect de hotarare prin care inlocuieste ROBOR cu noul indice IRCC si pentru programele guvernamentale Prima Casa, Investeste in tine si Prima masina.

„Aceasta modificare va reduce costurile de finantare la programe guvernamentale de succes”, a declarat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la finalul sedintei de guvern.

Potrivit actului normativ, pentru „Prima Casa” costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune din:

  • rata dobanzii stabilite pe baza indicelui de referinta pentru creditele acordate consumatorilor, denumit in continuare IRCC, plus o marja de maximum 2% pe an pentru creditele in lei (marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator, dar nu include costul evaluarii imobilului, costul aferent efectuarii formalitatilor de publicitate si comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, dupa caz);
  • comisionul de gestiune datorat FNGCIMM si recuperat de la beneficiar. Nivelul comisionului de gestiune si al comisionului unic de analiza, calculat la soldul garantiei statului, se negociaza anual intre Ministerul Finantelor Publice si FNGCIMM si se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Totodata, „finantatorii au obligatia prevederii exprese in contractele de credit a costurilor cu dobanda exprimata in raport cu IRCC si separat a costurilor cu comisioanele”.

Pentru programul „Prima Masina”, costul total al finantarilor acordate, care este suportat de catre beneficiar, se compune din rata dobanzii stabilite pe baza IRCC, plus o marja de maximum 3% pe an.

Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator si cheltuielile obligatorii legate de finantare, in toate etapele finantarii. Nu include costul asigurarii, costul aferent efectuarii formalitatilor de publicitate, prima de garantare, penalitatile percepute conform contractului de finantare.

In ceea ce priveste programul „Investeste in tine”, rata dobanzii se stabileste pe baza IRCC, plus o marja de maximum 2% pe an. Marja include toate costurile legate de acordarea si derularea creditului in toate etapele finantarii.

ROBOR a fost inlocuit cu un nou indice

Incepand cu 2 mai, ROBOR a fost inlocuit cu un nou indice de referinta trimestrial (IRCC) pentru creditele acordate consumatorilor.

Cele mai citite articole

Acesta se calculeaza ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

In aceeasi zi, Ministerul de Finante a anuntat ca noul indice se aplica si programelor guvernamentale cu garantia statului.

Insa bancile au reactionat imediat si au contrazis Ministerul de Finante. BCR a transmis, la solicitarea News.ro, ca potrivit OUG 19, IRCC se aplica doar creditelor de consum si celor ipotecare standard.

„Din informatiile noastre, OUG19 prevede ca noul indice IRCC se aplica creditelor reglementate prin OUG50/2020 si OUG52/2016 – aici sunt creditele de consum si cele ipotecare standard, exceptie Prima Casa. Prima Casa are pret reglementat de catre statul roman prin legislatie specifica, ROBOR 3M + marja de maximum 2%”, a anuntat BCR.

Si reprezentantii CEC Bank au transmis ca „la creditul ‘Prima noastra casa’ este utilizat indicele ROBOR la trei luni”.

Ministerul de Finante a realizat apoi ca legislatia nu permite acest lucru si a promis sa rezolve situatia.

Astfel, Eugen Teodorovici a anuntat ca modifica, printr-un proiect de act normativ, legislatia specifica programelor guvernamentale cu garantia statului, astfel incat noul indice de referinta trimestrial (IRCC), care a inlocuit ROBOR, sa poata fi aplicat pentru toate creditele garantate de stat, inclusiv pentru Prima Casa.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE