Ingrijirea cainilor de talie mica

Autor: Ziarul Top

De dimensiuni mici, medii sau mari cățeii rămân cei mai buni prieteni ai oamenilor. Nimic nu se compară cu bucuria unui câine atunci când își aude stăpânul venind acasă după o zi lungă. În funcție de dorințele și posibilitățile pe care oamenii le au își pot alege un câine de talie mare, medie sau mică.

Câinii de talie mică sunt în general o alegere bună dacă locuiești în apartament, dar și dacă dispui de mai mult spațiu și îți plac cățeii mici și drăgălași.

Câinii de talie mică fac parte din acele rase care de obicei au o înălțime mai mică de 40 de centimetri sau o greutate mai mică de 20 kg. Terrierii West Highland, terrierii Yorkshire, terrierii Jack Russell, Shih Tzu, Pomeranieni, Bichoni și zeci de alte rase se încadrează în această categorie. Mulți dintre acești câini arată ca niște ursuleți drăguți, dar trebuie să vă amintiți că ei trăiesc, respiră și sunt creaturi cu personalități adesea foarte puternice, care necesită o îngrijire atentă pentru o viață sănătoasă și fericită.

Ce mănâncă un câine de talie mică

Ce mănâncă un câine de talie mică

Nu te lăsa păcălit de mărimea câinilor de talie mică pentru că vor mânca tot ceea ce le iese în cale și pe care pot pune labe. Este important să alegi mâncarea corectă din punct de vedere nutrițional pentru cățelul tău și să ții alimentele dăunătoare departe de el.

Medicul veterinar îți va recomanda hrana cea mai bună pentru câinele tău ținând cont de dimensiunile și nevoile lui. În cazul raselor de câini Miniature, dar și alte rase foarte mici de există hrană cu dimensiuni special adaptate, pe care ei să le poată ridica din bolul de hrană și să le poată mesteca cu ușurință.

Este cu atât mai indicat să existe un program alimentat constant pentru câinele tău de talie mică. Două-trei mese mici pe zi sunt, în general, recomandate. Hrănirea după un program haotic poate cauza probleme ale sistemului digestiv al câinelui tău.

De asemenea, este vital ca micul tău prieten să aibă acces facil și permanent la apă curată. Un câine de talie mică se poate deshidrata rapid și se poate îmbolnăvi grav foarte rapid.

Îngrijirea și toaletarea unui câine de talie mica

Îngrijirea și toaletarea unui câine de talie mica

Dacă este mic nu înseamnă că prietenul tău patruped nu are nevoie de îngrijire specială. 

Unele rase de câini mici necesită foarte multă îngrijire, în timp ce altele, în special cele cu blană bogată, pot avea nevoie de o atenție mai mare.

Indiferent de talia pe care o are câinele tău trebuie să vizitezi salonul de frizerie canina odată la ceva timp. Dacă ai un câine de talie mică este posibil ca acest lucru să se întâmple chiar mai des datorită blănii speciale. Dacă participați la competiții speciale de câini îngrijirea devine primordială.

În plus, între vizitele la salonul canin, trebuie să îi asiguri cățelului tău o îngrijire minimă ce constă în periere, baie, spălarea ocazională a dinților, exerciții fizice și joacă.

Antrenamentele sunt pentru toți câinii 

Antrenamentele sunt pentru toți câinii

Multe rase de câini de talie mică au temperamente independente și încăpățânate, care pot îngreuna antrenamentul. Cu toate acestea, câinii mici trebuie să fie antrenați pentru a urma comenzile de ascultare de bază și pentru a merge în lesă.

Cele mai citite articole

Trebuie să fii ferm și consecvent în pregătirea câinelui tău și să corectezi comportamentele neadecvate. Mulți oameni au tendința de a scuza un comportament nepotrivit la câinii mici pe care nu l-ar tolera la câinii mari.

  • Antrenamentele bazate pe recompense sau laude pot ajuta la dresarea câinilor mici.
  • Nu îți pedepsi niciodată câinele cu forță sau violență.
  • Mulți câini mici sunt considerați excesiv de gălăgioși. Descurajează acest comportament prin privarea de recompense și corectarea verbală a câinelui atunci când lătra fără motiv.

Energia prietenului tău și controlul ei

Energia prietenului tău și controlul ei

Deși toți câinii trebuie să facă efort pentru a rămâne sănătoși, unele rase de câini mici au mai multă energie decât altele. Nevoile câinelui tău de exercițiu depinde de vârsta, starea lui de sănătate și rasa din care face parte.

  • Cainii mici care sunt tineri vor avea mai multă energie și au nevoie de mai mult exercițiu decât un caine mai în vârstă. 
  • Majoritatea câinilor mici au nevoie de cel puțin 30 de minute de exerciții fizice pe zi.
  • Parcurile pentru câini sunt medii bune în care prietenul tău să socializeze și să facă exerciții fizice cu alți câini.

Câinii de talie mică au viață lungă 

Câinii de talie mică au viață lungă

Câinii de talie mică trăiesc în general mai mult decât omologii lor din rasa mare sau uriașă. Cățeii din rasa Malteză, Chihuahua, Yorkshire Terrier, Dachshunds și alte rase mici sunt cunoscute pentru că ating o vârstă de peste 12 ani. Durata de viață medie pentru Poodles Miniature și Terrieri este de aproape 14 ani, maximele raportate lau atins aproape 20 de ani.

Câinii mici au nevoie de o protecție suplimentară pentru a menține o sănătate bună în anii lor de glorie, mai ales în contextul în care ei trăiesc în mediul urban. Între vizitele obișnuite la veterinar, câinii mici pot beneficia de suplimente cu antioxidanți pentru a-și ajuta corpul să combată efectele îmbătrânirii și ale vieții urbane.

Foarte mic, mic, mediu sau mare prietenul tău merită toată atenția ta și te răsplătește în schimb cu multă afecțiune, bucurie și loialitate.

Surse:

https://pets.thenest.com/care-tiny-dogs-4471.html

https://www.petbucket.com/blog/63007/12-ways-to-take-care-of-tiny-dogs.html

https://www.hillspet.com/dog-care/routine-care/caring-for-small-breed-dogs

https://pethelpful.com/dogs/How-To-Care-For-Small-Dog-Breeds

https://www.wikihow.pet/Care-for-a-Small-Dog

Sursa Foto: Pexels / Pixabay

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE