Sângerarea gingiilor – primul semnal de alarmă dat de organism

Autor: Ziarul Top

Sângerarea gingiilor – primul semnal de alarmă dat de organism

Deşi sângerările gingivale sunt tratate ca fiind normale şi făcând parte din viaţa oamenilor, sunt promovate chiar în reclamele TV ca fiind probleme dentare comune, de fapt acestea ar trebui luate în serios. Sângerarea gingiilor este primul semn ca pacienţii ar trebui să îşi facă de urgenţă o programare la un cabinet stomatologic renumit, cum este Dental Elite Brasov unde să fie trataţi în mod corespunzător şi să li se propună un plan de tratament adecvat şi soluţii de stopare a sângerării gingivale.

Dacă gingiile nu mai au acea culoare roz şi consistenţă fermă, dacă nu mai sunt bine ataşate de dinte şi sângerează la periaj, la folosirea atei dentare sau la folosirea duşului bucal, cu siguranţă este nevoie de intervenţia specialiştilor.

Cauzele sângerărilor gingivale

Cele mai citite articole

Cele mai des întâlnite cauze ale sângerărilor gingivale menţionate de pacienţi şi descoperite de medicii specialişti sunt:

 • afecţiunile parodontale, cum ar fi gingivita sau parodontoza. Aceste sângerări gingivale sunt cauzate de acumularea plăcii bacteriene şi menţin un proces inflamator continuu la nivelul cavităţii orale. Când placă bacteriana rămâne pe dinţi şi pe gingii, gingiile devin umflate, roşii şi sângerează la masticaţie, la periaj sau chiar spontan. Dacă tratamentul este iniţiat curând, atunci gingivita nu va evolua spre parodontoza şi deci spre pierderea dinţilor;
 • deficit de vitamine, acesta este datorat unei diete dezechilibrate sau unui regim de slăbire cu un număr mic de calorii pe zi, dar şi după tratamente medicamentoase sau în urma unei diete săracă în fructe, legume;
 • periajul incorect, foarte puternic sau realizat cu o periuţă cu perii prea duri;
 • folosirea incorectă a atei dentare sau aplicarea unei presiuni excesive;
 • afecţiunile autoimune pot cauza sângerările gingivale, cum ar fi lupusul sau artrită reumatoidă;
 • afecţiuni ale rinichilor sau ficatului;
 • diabet, deoarece pacienţii prezintă o capacitate scăzută a organismului de a face faţă infecţiilor;
 • leucemie;
 • modificările hormonale în sarcina;
 • infecţii ale dinţilor sau gingiilor;
 • proteze dentare sau lucrări protetice incorect adaptate;
 • traumatismele cauzate de alimente şi de băuturi fierbinţi;
 • fumat şi mestecatul tutunului.

Ce pot face pacienţii care observă sângerări gingivale?

Pacienţii care observă că se confruntă cu sângerări gingivale în mod constant, mai grave sau mai puţin grave, la periaj sau în mod spontan, fără motiv, trebuie să se prezinte de urgenţă la edicul stomatolog. În urma examinării atente a dinţilor şi a gingiilor, a radiografiei maxilarului, medicul stomatolog va putea pune un diagnostic şi va putea indica un tratament corespunzător. 

Sunt şi situaţii în care doctorul stomatolog poate recomanda analize specifice de sânge, cum ar fi rata sedimentarii eritrocitelor, factorii de coagulare, calciu, uree, creatinina, concentraţia de hemoglobină. Pentru a evita pierderea dinţilor sau un episod extrem de dureros şi neplăcut, pacienţii trebuie să se prezinte la controale de rutină şi la igienizări profesionale la medicul stomatolog o dată la 6 luni.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE