Scurtă istorie a apariției instalațiilor sanitare, din Evul Mediu în zilele noastre

Autor: Ziarul Top

Scurtă istorie a apariției instalațiilor sanitare, din Evul Mediu în zilele noastre

Apa este un element important pentru supraviețuire, iar instalațiile sanitare au făcut ca furnizarea apei să fie mult mai ușor de realizat. Instalațiile sanitare au apărut în timpul civilizațiilor antice, cum ar fi orașele grecești, romane, persane, indiene și chineze, unde s-au dezvoltat modalități de irigare a culturilor, de alimentare a băilor publice și eliminarea apelor uzate.

Chiar dacă astăzi sistemele de alimentare cu apă, încălzirea ei cu gaze naturale sau meseria de instalator pot părea elemente specifice doar lumii moderne, lucrurile nu stau deloc așa.

Iată o cronologie a evenimentelor istorice care au dus la apariția sistemelor de instalații sanitare pe care le cunoaștem astăzi:

Instalații sanitare în Preistorie și Evul Mediu

·                Cele mai vechi țevi de instalații sanitare au fost făcute din lut și paie „coapte” în cuptoare, iar primele țevi de cupru au fost realizate de egipteni. Aceștia au săpat fântâni de până la 100 de metri și au inventat roata de apă. Știm acest lucru deoarece băile și elementele sanitare au fost găsite în piramidele egiptenilor, considerate mormintele faraonilor.

·                Grecii au stăpânit știința apei curgătoare calde și reci. Au descoperit tehnologia dușului pentru ca sportivii să se spele după jocurile olimpice.

·                Romanii sunt cei care au construit canale care direcționau apa din munți în oraș și care apoi era distribuită subteran prin țevi de plumb.

·                În băile romane apa fierbinte era încălzită în cuptoare de lemn. Latrinele publice aveau 20 de locuri amenajate într-o singură cameră, în timp ce apa curgea constant sub ele și transporta reziduurile la cea mai apropiată canalizare. Pe măsură ce orașele s-au dezvoltat, deșeurile au provocat focare și boli.

Cele mai citite articole

·                După căderea imperiilor romane și grecești, tehnologia sanitară a stagnat timp de câteva decenii.

Instalații sanitare timpurii

·                John Harington a fost cel care a realizat prima toaletă alimentată cu apă, construită pentru regina Elisabeta I. Regina a fost prea speriată ca să o folosească deoarece toaleta scotea sunete groaznice din cauza apei care curgea.

·                În America, în orașul Boston a fost realizat primul sistem de apă la mijlocul anilor 1600.

·                Prima toaletă cu supapă de descărcare a rezervorului de apă a fost inventată în 1738 de J.F. Brondel.

·                Alexander Cumming a obţinut primul patent pentru o toaletă cu apă care se trage în 1775, practic începutul toaletei moderne.

Instalații sanitare moderne

·                Primul duș a fost inventat în 1810. A fost considerat o noutate.

·                În orașul Philadelphia a fost introdus primul sistem major de alimentare cu apă urbană din SUA, în anul 1815. Turbinele cu aburi au fost folosite pentru a extrage apa din râul Schuylkill în Center Square.

·                Prima conductă de apă publică a fost instalată pe străzile din New York în 1830. Necesitatea unei alimentări adecvate cu apă s-a impus din cauza incendiilor multiple care erau provocate în oraș.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE